Turnaj mistrů zná kompletní obsazení! V Turíně budou i dva nováčci

- Jan Vojkůvka

Letošní ATP Finals v italském Turíně zná svou osmičku singlistů, kteří se na závěrečném podniku sezony představí. Posledními kvalifikanty se během středy stali Rus Andrej Rubljov a Kanaďan Félix Auger-Aliassime, který bude mezi smetánkou debutovat.

Auger-Aliassime patří k dlouhodobě k tenistům, kterým se předpovídá hvězdná budoucnost. Dlouho se mu ale nedařilo svůj potenciál naplnit. Letos však zažívá průlomovou sezonu, když se mu podařilo ukořistit hned čtyři trofeje na okruhu ATP.

Dvaadvacetiletý tenista posbíral všechny své tituly během halových turnajů. Premiérový titul získal už v únoru na turnaji v Rotterdamu, na další zářez na pažbě si však musel počkat dlouhých osm měsíců. V říjnu se ale nakopl k fantastickým výkonům, vyhrál turnaje ve Florencii, Antverpách i Basileji a svou vítěznou šňůru natahuje i nyní v Paříži.

V hale Bercy zvládl druhé kolo proti Mikaelovi Ymerovi, vyhrál 14. utkání v řadě a zajistil si premiérový postup na Turnaj mistrů.

Bude tak druhým debutantem na letošním ATP Finals. Tím prvním je světová jednička Carlos Alcaraz, jenž rovněž prožívá snovou sezonu. Vedle US Open a posunu do čela žebříčku totiž vyhrál ještě turnaje v Riu, Miami, Madridu a Barceloně. A to vše v pouhých 19 letech.

Dalšími jistými účastníky Turnaje mistrů jsou Andrej Rubljov, který se kvalifikoval ve středu spolu s Augerem-Aliassimem, Rafael Nadal, Stefanos Tsitsipas, Casper Ruud, Daniil Medveděv a Novak Djokovič.

Srbský tenista má zajištěnu kvalifikaci díky vítězství ve Wimbledonu, přestože v tuto chvíli nefiguruje mezi osmičkou nejlepších hráčů v rámci žebříčku ATP Race. Pokud se mu ovšem podaří postoupit na Masters v Paříži do semifinále, pronikne na osmé místo tohoto rankingu a nebude muset využít pravidla pro grandslamové vítěze (být v TOP 20).

Turnaj mistrů v italském Turíně se bude hrát od 13. listopadu.