Světová čtyřka Stan Wawrinka vyhlíží novou sezónu, ta podle něj bude ve znamení pokračující rivality Murrayho a Djokoviče

- Filip Lefenda

Jednatřicetiletý Stan Wawrinka vstoupí do nové sezóny turnajem v australském Brisbane. V místě konání podniku s dotací 495 tisíc amerických dolarů promluvil po svém čtvrtečním tréninku se zástupci médií. Těm čtvrtý muž žebříčku ATP sdělil nejen své předpovědi pro tenisový rok 2017.

Na prahu nového soutěžního ročníku se Švýcar pustil do drobných predikcí, příliš překvapení však v tenisovém roce 2017 neočekává. „O grandslamy v poslední době bojují hlavně Andy s Novakem a podobné to bude také v příštím roce, budou opět silní,“ věří rodák z Lausanne aktuálně dvěma nejvýše postaveným tenistům, kteří by tak podle něj měli opět patřit k největším rivalům.

Najdou se tací, kteří jim přeci jen budou sem tam zatápět? „Jsou tu jména jako Raonic, Nišikori, Thiem a Kyrgios,“ vyjmenoval jednatřicetiletý vítěz tří grandslamových turnajů další hráče, kteří podle něj zažijí dobrou sezónu.

U Nicka Kyrgiose ještě chvíli zůstaneme, ten je totiž pro tenisovou veřejnost skutečně vděčným tématem. Na adresu australského bouřliváka se nyní vyjádřil i Stan Wawrinka, čtvrtý hráč světového pořadí. „Je to skvělý hráč, každým rokem se zvedá výše a výše,“ vysekl hold světové dvanáctce, s níž měl přitom před dvěma roky spor přímo na kurtu. Kyrgios si tehdy do svého zkušenějšího soka „rýpl“ a pronesl nehezké poznámky na adresu jeho přítelkyně Donny Vekičové.  

„Jeho kariéra hodně kolísá, vše se u něj odvíjí od motivace. Pokud se během tenisové pauzy dobře připraví, bude jej složité porážet. Velmi nebezpečný byl už v předešlých několika letech,“ je si vědom talentu jednadvacetiletého tenisty, kterému na domácím podniku v Melbourne věří. A nejen na něm. „Jsem přesvědčen, že si na Australian Open povede dobře. Je před ním ještě mnoho a mnoho tenisových let. Bude vyhrávat velké turnaje,“ myslí si Stan Wawrinka.

Švýcar bude chtít na úvodním grandslamovém turnaji nové sezóny zavzpomínat na svou formu z roku 2014, kdy v Melbourne vybojoval svůj vůbec první titul z turnaje velké čtyřky. Jeho souboje s Novakem Djokovičem patří k památným, tedy nejen ten z uvedeného roku, ale i duel o sezónu starší. V obou případech rozhodl o postupujícím pátý set. Nejprve se radoval Srb, o rok později pro změnu Wawrinka. „Vím, že s ním (Djokovičem) mohu držet na mentální rovině krok i pět hodin. V tomto jsem silný,“ říká sebevědomě před další blížící se výzvou.