Překvapivý úder mušketýra! Veterán Simon si díky zázračnému obratu prodloužil kariéru

- Marek Bartošík

Už od května je veřejně známé, že Gilles Simon (188.) ukončí po této sezóně kariéru. Jeho posledním profesionálním turnajem je právě konané Masters v Paříži, kde sedmatřicetiletý Francouz na úvod nečekaně vyzrál na neoblíbeného britského soka Andyho Murrayho (48.). A proč neoblíbeného? Simon totiž na Murrayho narazil už devatenáctkrát, z vítězství se ale radoval teprve potřetí.

Pro Andyho Murrayho se až do stavu 6:4 a 5:3 vyvíjel souboj s Gillesem Simonem v prvním kole halové tisícovky v Paříži ideálně. Pak ale bývalý první hráč světa výrazně znejistěl a kvůli dvěma ztraceným podáním musel do třetího setu.

Tam už se po vyrovnanějším úvodu naplno projevila převaha Simona, jenž se i díky bouřlivé divácké podpoře mohl radovat z triumfu 4:6, 7:5 a 6:3.

„Za vítězství jsem rád, protože Andy mi svým způsobem ničil kariéru. Prohrál jsem s ním šestnáctkrát. Myslel jsem, že bude mou kariéru ničit až do konce, ale ne, dnes ne,“ hlásil spokojený Simon, kterého čeká ve druhém kole favorizovaný Američan Taylor Fritz (11.).

Sedmatřicetiletý „Gilou“, jak se Simonovi přezdívá, si prodloužil kariéru i pod dohledem svých kamarádů a vrstevníků Jo-Wilfrieda Tsongy, Gaëla Monfilse a Richarda Gasqueta.

Téhle čtveřici se říkalo „noví mušketýři“, v říjnu 2008 byli dokonce všichni v Top 20. Ačkoliv se postupně propracovali i do elitní desítky a mají za sebou úctyhodné kariéry, přece jenom jim schází vytoužený grandslamový vavřín.

Simon byl na turnajích velké čtyřky pouze dvakrát ve čtvrtfinále a je poněkud symbolické, že ho při nejlepších taženích zastavili právě Rafael Nadal (Australian Open 2009) a Roger Federer (Wimbledon 2015). Majitel vynikajícího obouručného bekhendu si kromě toho zahrál dvakrát finále na podnicích kategorie ATP Masters 1000 (Madrid 2008, Šanghaj 2014), v žebříčku byl nejvýše na 6. místě v lednu 2009.

Na svém kontě má rodák z Nice celkem 14 singlových trofejí z okruhu ATP, z toho třináct získal na akcích kategorie ATP 2550 a jednou triumfoval na pětistovce (v Hamburku 2011). V roce 2008 se kvalifikoval na Turnaj mistrů do Šanghaje, kde díky výhrám nad Rogerem Federerem a Radkem Štěpánkem postoupil ze skupiny do semifinále. Tam už ho v třísetové bitvě zastavil pozdější šampion Novak Djokovič.

Loučící se Simon zkrátka doplatil tak jako mnozí jiní na to, že se trefil do období největší dominance Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho. Proti zmíněné čtveřici sice uspěl sedmkrát, na druhou stranu ale musel strpět 42 porážek.