Turnaj mistryň: Krejčíková se Siniakovou úspěšně vykročily za obhajobou trofeje

- Redakce

V americkém Fort Worthu odstartoval Turnaj mistryň, kterého se tradičně účastní osm nejlepších singlistek a stejný počet deblových párů této sezóny. Do prestižního finále roku vstoupily hned zkraje programu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, jež obhajují loňský titul. Elitní české duo vyzrálo na americko-nizozemskou dvojici Desirae Krawczyková, Demi Schuursová ve dvou setech. Ve dvouhře začaly vítězně Maria Sakkariová, jež přehrála ve dvou tiebreacích Jessicu Pegulaovou, a Aryna Sabalenková, která otočila třísetové střetnutí s Uns Džábirovou. Na závěr úvodního hracího dne se pak Číňanky I-fan Sü a Čao-süan Jang postaraly o překvapení v deblu.

Krejčíková se Siniakovou začaly vítězně
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková slaví první výhru na letošním Turnaji mistryň ve Fort Worthu. České obhájkyně trofeje přehrály na úvod skupinové fáze americko-nizozemskou dvojici Desirae Krawczyková, Demi Schuursová po hodině a půl boje 6:4 a 6:3.

Favorizované Češky sice v prvním setu ztratily vedení 4:3 s brejkem, další úspěch na returnu už ale přetavily v zisk sady. Druhé dějství nabídlo neuvěřitelných osm brejků z devíti možných, Krejčíkové a Siniakové tak stačilo k úspěchu jediné udržené podání ze šestého gemu.

Sakkariová zdolala ve dvou tiebreacích Pegulaovou
Úvodní singlový zápas Turnaje mistryň mezi Marií Sakkariovou (5.) a Jessicou Pegulaovou (3.) nabídl dva tiebreaky. Oba ovládla prvně jmenovaná Řekyně, která tak ve skupině Nancy Richeyové vybojovala po výhře 7:6(6) a 7:6(4) první bod do tabulky.

Světová pětka měla hned třikrát v první sadě výhodu brejku, ale ani v jednom případě jej nedokázala potvrdit. Set dospěl do zkrácené hry, v níž Sakkariová nejprve neproměnila dva setboly za sebou, v zisk dějství přetavila až vybojovanou třetí příležitost. Také ve druhém setu Pegulaová zvládla smazat manko brejku, jenže ve zkrácené hře opět tahala za pomyslný kratší konec provazu. Přestože vedla 4:3, tak zbývající čtyři míčky získala Sakkariová. Loňská semifinalistka tak oplatila americké debutantce porážku z nedávného finále v Guadalajaře.

Sabalenková otočila duel s Džábirovou
Druhé klání v rámci skupiny Nancy Richeyové opanovala na Turnaji mistryň ve Fort Worthu Aryna Sabalenková (7.), která porazila Uns Džábirovou (2.) po setech 3:6, 7:6 a 7:5.

Dlouho to přitom vypadalo, že za vítězstvím směřuje Tunisanka. První set ovládla za necelých 40 minut a ve zkrácené hře druhého setu měla na ruce vítězný forhend k vedení 6:4, jenže selhala. Rázem to tedy bylo 5:5 a další dva míčky, a tedy i celý set, získala běloruská ranařka. Ve třetím setu získala na svou stranu brejk Džábirová, ale neudržela jej a ve dvanácté hře nedokázala doservírovat set do tiebreaku. Proti prvnímu mečbolu vyprodukovala nevynucenou chybu z forhendu a po dvou a půl hodinovém dramatu padla.

Čínské debutantky se postaraly o překvapení ve čtyřhře
Velké překvapení se na závěr úvodního hracího dne Turnaje mistryň zrodilo ve čtyřhře. Čínské debutantky I-fan Sü a Čao-süan Jang zaskočily favorizované Američanky Coco Gauffovou s Jessicou Pegulaovou a slaví po výhře 6:4, 4:6 a 10:7 zisk prvního bodu do tabulky skupiny Rosie Casalsové. Asiatky ve druhé sadě promarnily náskok 4:2, ze ztráty čtyř gemů v řadě se ale v rozhodujícím zkráceném dějství dokázaly rychle vzpamatovat.

Turnaj mistryň, Fort Worth (ženy, USA, 5 000 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Skupina Rosie Casalsové
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Krawczyková (USA), Schuursová (NED) 6:4, 6:3
Gauffová, Pegulaová (obě USA) – Sü, Jang (obě CHN) 4:6, 6:4, 7:10

Skupina Nancy Richeyové
Jessica Pegulaová (USA, 3.) – Maria Sakkariová (GRE, 5.) 6:7(6), 6:7(4)
Uns Džábirová (TUN, 2.) – Aryna Sabalenková (7.) 6:3, 6:7(5), 5:7