První titul se nekoná, Havlíčková v Trnavě ztratila dobře rozehrané finále

- Petr Sumbal

Teprve sedmnáctiletá Lucie Havlíčková (437.) sahala na ITF pětadvacítce ve slovenské Trnavě po svém premiérovém titulu mezi ženami, nakonec si na něj ale ještě bude muset počkat. Česká tenistka vedla ve finále nad Běloruskou Věrou Lapkovou (355.) 1:0 na sety, nakonec však prohrála 6:4, 6:7(1), 2:6.

Aktuální juniorská světová jednička Havlíčková už o sobě začíná dávat vědět i na profesionálním ženském okruhu. Majitelka osmi juniorských titulů ve dvouhře, včetně toho grandslamového z Roland Garros, postoupila na turnaji v Trnavě do svého prvního finále a pouze vyhraný tiebreak ji na konec dělil od premiérového titulu.

V prvním setu to byla běloruská tenistka, která jako první získala výhodu brejku, ale od stavu 3:1 už poté byla schopná uhrát jen jednu hru a do vedení 1:0 na sety se tak dostala Češka.

Ve druhém setu se poměrně dlouho čekalo na první brejkovou příležitost, obě tenistky servírovaly spolehlivě. Až za stavu 4:4 si vypracovala Lapková jeden brejkbol, ten ale kvůli pokaženému voleji neproměnila. Druhá sada následně dospěla až do tiebreaku, který vyhrála poměrem 6:1 Běloruska, a tak zápas pokračoval do rozhodující sady.

Třetí set už patřil poměrně jednoznačně Lapkové, která dokázala Havlíčkovou hned dvakrát připravit o servis a nakonec dokráčela až ke svému sedmému titulu v kariéře, prvnímu od roku 2018.

Havlíčková na celém trnavském halovém turnaji kategorie ITF 25 ztratila na cestě do finále jediný set, a to v osmifinále s Alexandrou Ignatikovou (178.), nasazenou dvojkou turnaje, kterou nakonec porazila 6:0, 4:6, 6:3. Pikantní pak bylo pro Havlíčkovou zejména semifinále, ve kterém narazila na Anetu Laboutkovou. O pět let starší krajanku dokázala porazit 7:5, 6:3.

Za postup do finále obdrží Havlíčková na své konto 30 bodů a čeká ji vzestup světovým žebříčkem ze současné 437. pozice.

Už příští týden se v Trnavě koná další halový turnaj stejné úrovně a Havlíčková by na něm znovu neměla chybět. Pokud nedojde k žádné změně plánů, startovat by opět měla už v kvalifikaci.

3rd W25 EMPIRE Women's Indoor 2022, Trnava (ženy, SVK, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Věra Lapková (355.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (437.) 4:6, 7:6(1), 6:2