Turnaj mistryň: Rozlosována byla dvouhra i čtyřhra. Duo K+S nejvýše nasazeným párem

- Jan Vojkůvka

Závěrečný Turnaj mistryň v americkém Fort Worth byl rozlosován. V Texasu se soupeřky do základních skupin dozvěděly nejen singlistky, ale také deblistky. Právě turnaj ve čtyřhře bude pro české fanoušky nejzajímavější, nejvýše nasazenou dvojicí totiž jsou Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Vítězky tří letošních grandslamových titulů budou patřit i v Texasu k hlavním favoritkám. Krejčíková se Siniakovou si na závěrečné akci sezony zahrají už počtvrté a ve Fort Worth budou obhajovat své loňské prvenství z Guadalajary. Nečeká je ale nic snadného.

Už ve skupině se utkají se silnými Američankami Coco Gauffovou a Jessicou Pegulaovou, které se obě dokázaly na Turnaj mistryň kvalifikovat i ve dvouhře. Vítězky turnajů v San Diegu, Torontu a Dauhá patří ostatně ke spolufavoritkám deblové části WTA Finals.

Vedle Američanek narazí Krejčíková se Siniakovou také na čínskou dvojici I-fan Sü a Čao-süan Jang, vítězky z Indian Wells a San José, a americko-nizozemský pár Desirae Krawczykovou s Demi Schuursovou. Vítězky antukového podniku ve Stuttgartu se do Fort Worth kvalifikovaly jako poslední v pořadí a těsně za sebou zanechaly Nicole Melicharovou s Ellen Perezovou.

Ve druhé skupině se představí kanadsko-mexická dvojice Gabriela Dabrowská s Giulianou Olmosovou, které letos slavily tituly na turnajích v Tokiu a Madridu. Jejich soupeřkami budou Veronika Kuděrmetovová s Elise Mertensovou, Ljudmila Kičenoková s Jelenou Ostapenkovou a Anna Danilinová s Beatriz Haddad Maiaovou.

Šwiateková favoritkou singlového turnaje
Kromě čtyřhry byla ve Fort Worthu rozlosována také dvouhra. Největší favoritkou je pochopitelně světová jednička Iga Šwiateková. Vítězka celkem osmi letošních turnajů má na čele žebříčku takřka šestitisícový náskok a své vedení může v Texasu ještě zvýraznit.

Ve skupině Tracy Austinové na ni čeká Coco Gauffová, Caroline Garcíaová a Darja Kasatkinová. Hlavní hrozbou z těchto hráček pro ni měla být Francouzka Garcíaová, která prožila hodně silné léto, během něhož vyhrála turnaje ve Varšavě a v Cincinnati a také dokráčela do semifinále US Open. Jenže Francouzka před startem Turnaje mistryň přišla o trenéra. Ten sice měl s Garcíaovou spolupracovat i ve Fort Worth, ale s vědomím, že po WTA Finals o místo přijde, ukončil spolupráci s okamžitou platností.

Osmnáctiletá Gauffová má zase nesporný talent i kvality, ale na Šwiatekovou to neumí. Ve třech letošních utkáních schytala od Polky tři debakly a Ruska Kasatkinová na tom není o mnoho lépe. Vše tak hraje do karet světové jedničky.

Ve skupině Nancy Richeyové bude situace o poznání vyrovnanější. Pikantními budou hlavně souboje mezi Uns Džábirovou, Jessicou Pegulaovou a Marií Sakkariovou. Do bojů o postup do semifinále bude chtít ale promluvit rovněž Aryna Sabalenková, semifinalistka letošního US Open. Oproti svým soupeřkám ale půjde do Turnaje mistryň jako outsiderka.