Konec alkoholu a večírků? Bouřlivák Paire se prý napravil a spřádá plány na návrat

- Petr Sumbal

Benoit Paire vždy platil za tenistu, který má sice velký talent, ale kvůli své komplikované povaze ho zřídka kdy nechává naplno vyniknout. Zejména poslední tři sezóny se tomuto 33letému tenistovi vůbec nepovedly a žebříčkem postupně propadl až na současné 177. místo. Nyní by se známý bouřlivák rád vydrápal žebříčkem zpět na své bývalé pozice.

Úpadek Benoita Paireho přímo souvisí s pandemií koronaviru, která se ve světě naplno rozjela v první polovině roku 2020. Na začátku tohoto roku se Francouz nacházel na 24. místě světového pořadí a za sebou měl lednové finále turnaje v Aucklandu.

Jenže s počátkem pandemie se zastavil kolotoč tenisových turnajů a když se pak v srpnu začalo konečně zase hrát, neměli na utkání přístup žádní diváci. A hrát před prázdnými ochozy, to Paireho vůbec nebavilo, což sám několikrát potvrdil a dokonce prohlásil, že si na turnaje jezdí jen pro peníze za účast v prvním kole a nemá vlastně žádnou motivaci vyhrávat. Do konce roku 2020 Paire vyhrál jediné utkání, a to v prvním kole domácího French Open. Jinak kupil jen samé porážky.

Ve špatných výsledcích francouzský tenista pokračoval i v roce 2021 a forma se mu výrazněji nezlepšila ani letos, přestože se už zase hraje před diváckou kulisou. V rozhovoru pro francouzský web Ouest-France Paire přiznal, že se letos potýkal kromě špatné formy i s psychickými problémy.

Nyní by zkušený tenista svou kariéru rád znovu nakopnul tím správným směrem. „Trochu jsem se omezil a přeorientoval na důležité věci. Přestal jsem chodit na večírky a pít alkohol. Místo toho se naplno věnuji tenisu, což mi v posledních dvou letech hodně chybělo,“ uvedl Paire.

„Zápasy budu brát jeden za druhým, tak jak budou přicházet. Pokud budu na nějakém turnaji, budu ho chtít vyhrát, což je něco, co jsem nemohl říct už hodně dlouho,“ pokračoval někdejší 18. hráč světa a vítěz tří turnajů ATP. „Dříve jsem na turnajích byl spíše jen jako komparz, nyní ale cítím, že se mi vrací forma. Hodně jsem pracoval na fyzičce a cítím, že se můžu vrátit zpět na bývalé pozice,“ prohlásil Paire.

Návrat mezi elitu však nebude mít Paire vůbec jednoduchý. Jeho 177. příčka na žebříčku mu nezaručuje automatickou účast na většině turnajů kategorie ATP, kde se uděluje nejvíce bodů. Bude se muset prokousávat skrz challengery a po malých krůčcích se šplhat žebříčkem vzhůru.

Naposledy se Paire představil tento týden na challengeru v Brestu, kde prohrál po skreči v osmifinále. Příště by se měl ukázat na japonských challengerech v Macujamě a Kobé, které startují 7., respektive 14. listopadu.