Denní menu, 29.10.2022: Lehečka zvládl vstup do kvalifikace v Paříži, derby v Trnavě ovládla Havlíčková

- Redakce

Blíží se poslední turnaj kategorie ATP Masters 1000 v letošní sezóně a rád by se jej zúčastnil také Jiří Lehečka. Dvacetiletý český tenista si však svou účast musí vysloužit úspěšnou kvalifikací. Tu rozehrál soubojem s Američanem Marcosem Gironem, kterého porazil 7:5, 6:3. Ve slovenské Trnavě se hraje turnaj kategorie ITF 25 a v jeho semifinále se dnes utkaly Aneta Laboutková s Lucií Havlíčkovou. Lépe utkání zvládla Havlíčková, kterou tak zítra čeká finále.

Češi v akci

Bayerlová v Torontu získala deblový titul
Michaela Bayerlová si připisuje na své konto již šestý deblový titul v kariéře, poté co uspěla po boku své korejské parťačky Su Jeong Jang ve finále šedesátitisícového ITF turnaje v Torontu. V kanadské metropoli zdolaly za pouhých 55 minut hry australsko-americkou dvojici Jamie Loebová, Alysia Boltonová po setech 6:3, 6:2.

Lehečka v pařížské kvalifikaci zaskočil favorita
Jiří Lehečka (78.) dokázal v prvním kole kvalifikace pařížského Masters 1000 zdolat amerického tenistu Marcose Girona (58.). Nedávného čtvrtfinalistu turnaje ve Vídni český tenista porazil 7:5, 6:3.

V prvním setu si oba tenisté dlouho drželi svůj servis, na tiebreak ale nakonec nedošlo, protože při vůbec poslední příležitosti dokázal Lehečka využít hned svůj první brejkbol v utkání a tím získal první set na svou stranu. Ve druhém setu si vytvořil dvacetiletý český tenista náskok jednoho brejku v šestém gemu. Za stavu 5:3 pak sice Lehečka nevyužil mečbol, ale to ho nakonec nemuselo vůbec mrzet, protože hned v následujícím gemu už při svém podání utkání ukončil.

Ve finále kvalifikace se Lehečka utká v neděli se Švédem Mikaelem Ymerem (76.).

Hrdinková první titul mezi ženami nezískala
Denise Hrdinková si na první turnajový triumf mezi profesionálkami bude muset ještě počkat, ve finále čtyřhry na turnaji kategorie ITF 15 v turecké Antalyi česká tenistka spolu se svou partnerkou Zoziyou Kardavovou podlehla ruské dvojici Anna Ureková, Valerija, Juščenková po setech 0:6, 6:4, 7:10. Česko-gruzínský pár se dokázal oklepat z kanára v prvním setu a vynutil si rozhodující sadu, v té však od začátku tahal za kratší konec.

Nejedlý v Heraklionu končí po boji v semifinále
Pavel Nejedlý (804.) na patnáctce v řeckém Heraklionu končí těsně před branami finále, když v semifinálovém souboji nestačil na turnajovou jedničku Sebastiana Gimu (518.) z Rumunska, kterému podlehl 4:6, 6:4, 3:6. Český tenista ale nedal favoritovi utkání nic zadarmo, utkání se nakonec protáhlo na více než dvě a půl hodiny.

V první sadě Nejedlý dokázal snížit ze stavu 2:5 na 4:5, následně si ale nepodržel servis a první sadu prohrál. I ve druhém setu Nejedlý ztrácel jeden brejk, od stavu 1:4 však vyhrál pět gemů v řadě a vynutil si tak rozhodující set. V něm však český tenista nabral ztrátu 2:5 a tentokrát už se mu otočit průběh nepodařilo.

I přes vypadnutí v semifinále se jedná v podání Nejedlého o nejlepší turnaj tohoto roku, naposledy si v této fázi turnaje zahrál loni v srpnu.

České semifinále v Trnavě zvládla lépe Havlíčková
Trnavskou pětadvacítku okořenilo české semifinálové derby mezi Anetou Laboutkovou (528.) a Lucií Havlíčkovou (437.), která na konec vyznělo lépe pro teprve sedmnáctiletou Havlíčkovou, jež porazila svou o pět let starší krajanku 7:5, 6:3.

První sadu rozhodl jediný proměněný brejkbol Havlíčkové v závěrečném dvanáctém gemu. Ve druhé sadě si Havlíčková vytvořila vedení 5:1, následně ještě na první pokus nedokázala zápas dopodávat, napodruhé se jí to už ale podařilo.

Zítra si mladá česká tenistka zahraje o svůj první titul na profesionálním okruhu.

Palán si v Kuvajtu zahraje finále
Dominik Palán (486.) zvládl semifinálové utkání na patnáctce v kuvajtském městě Al Zahra, když porazil gruzínského tenistu Aleksandreho Bakshiho (781.) hladce 6:2, 6:4. Český tenista se v celém zápase mohl spolehnout na svůj servis. Úspěšně odvrátil všech pět brejkbolů svého soupeře a celkem mu v zápase nasázel osm es. Sám dokázal prolomit Bakshiho podání dvakrát v prvním a jednou ve druhém setu. Zítra si Palán zahraje o svůj druhý letošní a celkově třetí titul z turnajů ITF.

ATP

Rolex Paris Masters, Paříž (muži, FRA, 6 008 725 EUR, hala – tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Marcos Giron (USA, 58.) – JIŘÍ LEHEČKA (78.) 5:7, 3:6

ITF World Tennis Tour

Tevlin Challenger, Toronto (ženy, CAN, 60 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Boltonová (AUS), Loebová (USA) – BAYERLOVÁ, Jang (KOR) 3:6, 2:6

3rd W25 EMPIRE Women's Indoor 2022, Trnava (ženy, SVK, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
ANETA LABOUTKOVÁ (528.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (437.) 5:7, 3:6

Kuwai 1 M15, Al Zahra (muži, KUW, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
DOMINIK PALÁN (486.) – Aleksandre Bakshi (GEO, 781.) 6:2, 6:4

M15 Heraklion (muži, GRE, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Sebastian Gima (ROU, 518.) – PAVEL NEJEDLÝ (804.) 6:4, 4:6, 6:3

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Urekeová, Juščenkoová – HRDINKOVÁ, Kardavová (GEO) 6:0, 4:6, 10:7