Tenisový kalendář osvěží nová týmová soutěž United Cup. Jaké jsou české naděje na účast?

- Petr Sumbal

Týmové soutěže jsou v posledních letech velmi oblíbené. Kromě tradičních soutěží jako Davis Cup a Billie Jean King Cup (dříve Fed Cup) si své místo v tenisovém kalendáři vydobyl také Laver Cup a od roku 2020 se třikrát konal také ATP Cup. Právě tento turnaj v sezóně 2023 nahradí zbrusu nová týmová soutěž s názvem United Cup pod hlavičkou ATP a WTA. Formátem naváže na tradiční Hopman Cup.

Stejně jako Hopman Cup, také nově založený United Cup bude otevírat novou tenisovou sezónu a bude se odehrávat v Austrálii, tentokrát konkrétně ve městech Brisbane, Perth a Sydney. Soutěž odstartuje 29. prosince letošního roku a finále bude mít na programu 8. ledna.

O vítězství na United Cupu bude usilovat celkem 18 týmů složených z až čtyř mužů a čtyř žen. Kvalifikační klíč na turnaj bude následující: 12 zemí se kvalifikuje na základě postavení šesti nejlepších mužů a šesti nejlepších žen na žebříčcích ATP, respektive WTA. Zbývající šestice zemí se pak utvoří na základě součtu nejlepšího muže a nejlepší ženy dané země na žebříčcích.

Pokud by kvalifikace na United Cup probíhala dle současných žebříčků, na turnaj by se na základně prvního kritéria kvalifikovala dvanáctka zemí Španělsko, Norsko, Řecko, Německo, Srbsko, Kanada, Polsko, Tunisko, USA, Francie, Švýcarsko a Brazílie. Do výčtu nejsou započítány Rusko a Bělorusko a z důvodu suspendace Simony Halepové ani Rumunsko.

A jak to vypadá s českými nadějemi na účast na United Cupu? Momentálně se český tenis ocitá těsně pod hranou kvalifikace. Nejlepším českým mužem je Jiří Lehečka (78.) a nejlepší ženou je Petra Kvitová (16.). Součet jejich umístění dává hodnotu 94 a lepším součtem žebříčkového postavení aktuálně disponují Itálie, Austrálie, Chorvatsko, Kazachstán, Japonsko, Belgie a také první tým pod čarou Velká Británie.

Velkým otazníkem je nicméně stále situace okolo Novaka Djokoviče, jemuž by nemusel být umožněn vstup na australské území. Pokud by mu víza udělena nebyla, šance Česka na účast na United Cupu by o něco vzrostla.

Týmy budou rozděleny do čtyř tříčlenných skupin, každá se odehraje v jednom ze zmíněných měst. Součástí každého utkání budou dva zápasy mužské dvou hry, dva zápasy ženské dvouhry a smíšená čtyřhra.

Tenisté za svou účast nepřijdou zkrátka, celkem se mezi ně bude rozdělovat prize money ve výši 15 milionů dolarů. Jelikož se jedná o soutěž organizovanou ve spolupráci asociací ATP a WTA, budou se udělovat rovněž body do žebříčku, vítězové si jich na své konto připíší hned 500.