První Čech v historii! Lehečka si zajistil účast na Turnaji mistrů do 21 let

- Marek Bartošík

Turnaj mistrů pro hráče do 21 let bude mít poprvé v historii českého účastníka. Jistotu startu mezi elitní osmičkou ve své věkové kategorii získal dvacetiletý Jiří Lehečka (78.), který je aktuální českou jedničkou. Spolu s Lehečkou by se na Next Gen ATP Finals v italském Miláně měli v termínu 8.–12. listopadu představit také domácí Lorenzo Musetti, Dán Holger Rune, Brit Jack Draper a Američan Brandon Nakashima. O dalších třech účastnících se teprve rozhodne.

Letošní ročník Next Gen ATP Finals bude v pořadí už pátým, úplně poprvé se ale na prestižní akci pod hlavičkou mužské tenisové asociace kvalifikoval český tenista.

Jiří Lehečka se tím dočkal odměny za vydařenou sezónu, v níž si zahrál semifinále na halové pětistovce v Rotterdamu, čtvrtfinále na antukovém turnaji v Kitzbühelu a další tři osmifinále na podnicích ATP (Bělehrad, Gstaad, Stockholm). Na challengerovém okruhu si připsal triumf v Liberci a finálovou účast v Mauthausenu.

Kromě Lehečky se na Turnaj mistrů do 21 let kvalifikovali také Španěl Carlos Alcaraz, Italové Jannik Sinner a Lorenzo Musetti, Dán Holger Rune, Brit Jack Draper a Američan Brandon Nakashima. Světová jednička Alcaraz i dvanáctý hráč žebříčku Sinner se ale z tohoto klání omluvili, k dispozici proto zůstávají ještě tři účastnická místa.

Next Gen ATP Finals se uskuteční v termínu od úterý 8. do soboty 12. listopadu v milánské Allianz Cloud Areně. Celková dotace prestižní akce, na níž se však neudělují body do žebříčku ATP, je 1,4 milionu amerických dolarů (cca 34,7 milionu korun).