ATP

Vrací se zpátky? Thiem odvrátil tři mečboly, udolal 11. hráče světa

- Radek Štohl

Dominic Thiem se postupně vrací do své někdejší fazony. Devětadvacetiletý Rakušan v belgických Antverpách vydřel vítězství nad členem TOP 10 Hubertem Hurkaczem, kterého po téměř třech hodinách udolal 3:6, 7:6(9), 7:6(4). V sobotu si zahraje o finále.

Thiem v uplynulé sezoně odehrál jen devatenáct soutěžních zápasů, na okruh se vrátil na konci letošního března. Až začátkem července dokázal zastavit nepříjemnou sérii porážek, která se nakonec zastavila na čísle jedenáct.

Forma vítěze US Open 2020 šla pomalu nahoru, během prázdnin uhrál tři čtvrtfinále turnaje kategorie ATP, jednou se podíval do semifinále. Ve druhé polovině září na challengeru v Rennes postoupil až do finále. Nyní se na turnaji ATP podruhé v řadě dostal mezi čtyři nejlepší hráče podniku.

Zkušený tenista v úvodu turnaje přehrál Michaela Geertse (268.) 6:4, 6:0, následně na jeho raketě skončil Francisco Cerundolo (28.), kterého udolal 6:1, 1:6, 7:5. Další bitvu si připravil na pátek odpoledne, kdy čelil nasazené jedničce Hubertu Hurkaczovi.

Úvodní sada patřil polskému tenistovi, který díky brejku ve druhé hře ovládl set 6:3. V závěru dějství dokázal odvrátit jedinou šanci Thiema na returnu.

Ve druhém setu nebyl k vidění jediný brejkbol, sada tak došla do zkrácené hry. Thiem rychle prohrával 0:3, a i když stáhl minibrejk, za stavu 4:6 čelil dvěma mečbolům. Obě hrozby odvrátil, stejně jako tu za stavu 7:8. V devatenácté výměně tiebreaku si bývalý třetí hráč žebříčku dvouhry dokráčel pro rozhodující minibrejk, po kterém při vlastním podání uzavřel druhou sadu.

Rovněž závěrečné dějství přineslo tiebreak. Dominic Thiem tentokrát sice přišel o tři míčky při vlastním servisu, při podání Poláka ale uspěl hned čtyřikrát, díky čemuž slavil postup do semifinále.

O finále se utká se Sebastianem Kordou (36.). Příští týden se navíc posune žebříčkem, mělo by to být ke 115. místu dvouhry. Zvládne-li turnaj vyhrát, vrátí se do elitní stovky, k 80. příčce světa.