Obří odměny! Neporažený šampion si v Turíně může vydělat rekordní částku

- Jan Vojkůvka

Turnaj mistrů v Turíně se může zapsat do historie. Pokud totiž někdo projde celým turnajem bez jediné porážky, může si vydělat rekordní částku. Případný neporažený šampion totiž obdrží šek ve výši 4,7 milionu dolarů, což je obnos, který doposud nikdy nebyl v tenise udělen.

Neporažený šampion může na ATP Finals v Turíně stanovit nový rekord v obdrženém prize money. Dosavadním rekordem je částka 4,42 milionu dolarů, kterou vybojovala na Turnaji mistryň v roce 2019 Ashleigh Bartyová. Australanka tehdy získala takovou sumu i přesto, že prohrála jeden zápas v základní skupině.

Mužský Turnaj mistrů byl v před covidovou pauzou výrazně méně ohodnocen, než tomu bylo v případě WTA Finals. Důvodem bylo i to, že se Turnaj mistryň přesunul do Číny, kam WTA přesunula závěrečný turnaj sezony právě kvůli slíbeným velkým odměnám. Letos se to ale změní.

Zatímco ženský vrchol sezony je ohodnocen pouze částkou 5 milionů dolarů, na mužském se bude rozdělovat astronomických 14,75 milionu dolarů. A pokud některý ze singlistů projde celým turnajem bez jediné porážky, vydělá si nejvíce v tenisové historii.

O tom, jak enormně se odměny v Turíně zvýší, svědčí už jen propočet za vystoupení v základní skupině. Přestože nebyly přesné výše částek prozatím zveřejněny, vítěz všech tří zápasů v základní skupině získá 1,469 milionu dolarů. Loni si přitom vítěz všech tří zápasů ve skupinové fázi vydělal 692 tisíc dolarů.

A výrazně si polepší i náhradníci, kteří do Turína přijedou pro případ, že by během základních skupin některý z tenistů odstoupil. Zatímco loni obdrželi 93 tisíc dolarů, letos získají šek na 150 tisíc dolarů. A to nemusí odehrát ani jeden zápas.

Turnaj mistrů v italském Londýně se letos bude pořádat od 13. listopadu. Ve dvouhře mají zatím účast zajištěnou Carlos Alcaraz, Rafael Nadal, Casper Ruud, Stefanos Tsitsipas a také Novak Djokovič. Tomu sice patří v pořadí ATP Race 10. místo, ale bude moci startovat jako grandslamový šampion, který figuruje v elitní dvacítce světového žebříčku. Zároveň ale stále má šanci, že se kvalifikuje přímo.