WTA

Stříbro a bronz z OH, tři grandslamy či finále Turnaje mistryň. Hradecká odehrála poslední zápas kariéry

- Radek Štohl

Bohatá tenisová kariéra je u konce. Lucie Hradecká ji zakončila včera v mexické Guadalajaře, kde při své premiéře a zároveň derniéře prohrála hned v úvodním kole čtyřhry. Sedmatřicetiletá Češka za sebou zanechala velkou stopu, včetně zisku olympijského stříbra z Londýna nebo pěti trofejí z tehdejšího Fed Cupu.

Bývalá čtvrtá nejlepší deblistka světa svůj záměr o konci kariéry definitivně potvrdila začátkem října, na ostravském WTA turnaji AGEL Open se po boku Lindy Noskové rozloučila s domácím publikem.

„Před zápasem na emoce nebyl čas, ale teď už mi to všechno dochází. Musím říct, že nejvíc kamarádů jsem měla přítomných na turnaji v Praze, kde se loučila Andy (Andrea Hlaváčková). Tady vtipně nebyl ani trenér. Největší rozlučka proběhla v létě v Praze a žádnou další už neplánuju. Nejsem ten typ, který by dělal velkolepé věci,“ pronesla Hradecká po posledním turnaji před českými fanoušky.

Zkušená Češka před sebou ještě měla dva turnaje –⁠ v San Diegu, kde nakonec došla do čtvrtfinále čtyřhry, a premiéru v Guadalajaře. V Mexiku jí to ale nevyšlo, s parťačkou Chao-čching Čchan vypadly hned v úvodním kole.

Česko-tchajwanský debl schytal těžký los, čelil páté nasazené dvojici Ljudmila Kičenoková, Jelena Ostapenková. V úvodu se ale ukrajinsko-lotyšského páru nezalekl, díky brejku ve třetím gemu o chvíli později vedl 3:1. Dokonce měl dvě šance na druhý úspěšný gem na returnu v řadě, čehož ale nevyužil, vzápětí naopak bylo srovnáno na 3:3.

Hradecká s Čchan ale bojovaly dále, usilovaly o rebrejk. V sedmém gemu měly hned tři šance k prolomení podání soupeřek, to se nakonec nevydařilo. Za stavu 4:5 navíc podruhé v setu přišly o servis, což znamenalo ztrátu setu.

Druhá sada už jednoznačně patřila Kičenokové s Ostapenkovou, které získaly dva brejky, zkušeným protihráčkám dovolily uhrát jediný gem. Po 64 minutách hry byl konec –⁠ jak úvodního kola, tak kariéry Lucie Hradecké.

ÚSPĚŠNÁ A BOHATÁ KARIÉRA
Rodačka z Prahy na okruh vstoupila už v roce 2002, na domácích turnajích ve Starých Splavech a Průhonicích shodně po tříkolové kvalifikaci vypadla v prvním kole dvouhry, prvního vítězství v hlavní soutěži se dočkala v dubnu následujícího roku.

V singlu to nakonec dotáhla na 41. místo žebříčku dvouhry. Titulu z okruhu WTA se ale nikdy nedočkala. Na turnajích nižších kategorií ITF získala dvacet titulů, nejcennějším byl ze „stovky“ v Midlandu. Na grandslamech to nejdále dotáhla do třetího kola dvouhry, a to před sedmi lety na Australian Open. Poslední utkání ve dvouhře odehrála loni v dubnu v Charlestonu. 

Mnohem více se Hradecké dařilo ve čtyřhře, do které premiérově nakoukla v sezoně 2005. Od té doby dokráčela pro šestadvacet titulů, těmi nejcennějšími se staly trofeje z French Open 2011 a US Open 2013.

Před deseti lety rovněž vybojovala stříbrnou olympijskou medaili z ženské čtyřhry v Londýně, na konci roku dosáhla na finále Turnaje mistryň. Všech těchto úspěchů dosáhla s Andreou Sestini Hlaváčkovou. 

Lucii Hradecké se dařilo také v mixu, ve kterém slavila titul na French Open 2013, s Radkem Štěpánkem na olympiádě v Rio de Janeiru dokráčela pro bronzové medaile.

Sedmatřicetiletá tenistka se do srdcí českých fanoušků zapsala také jako pětinásobná vítězka Billie Jean King Cupu (tehdejšího Fed Cupu).