Odveta za French Open se nekonala, Šwiateková se z ostravské porážky oklepala dominantním vítězstvím

- Petr Sumbal

Polská hvězda Iga Šwiateková si připsala již 62. vítězství v letošní sezóně, když ve čtvrtfinále turnaje WTA 500 v americkém San Diegu porazila domácí hráčku Cori Gauffovou po dominantním výkonu 6:0, 6:3. Američance tak ani trochu nevyšly její plány na odvetu za finálovou porážku se Šwiatekovou na letošním French Open.

Pokud má mladá americká tenistka Cori Gauffová nějakou neoblíbenou soupeřku, bude jí patrně Iga Šwiateková. S polskou hráčkou odehrála Gauffová čtyři zápasy a neuhrála v nich ani jeden set. Prohrála s ní navíc i své jediné grandslamové finále na letošním French Open. Odveta jí nevyšla ani v San Diegu, kde se světovou jedničkou uhrála jen tři gemy.

Před utkáním Gauffová přitom hlásila, že se na zápas těší. „Alespoň uvidím, jaký pokrok jsem udělala od své porážky ve finále French Open,“ říkala osmnáctiletá Američanka, dle mnohých budoucí nástupkyně sester Williamsových.

Jenže ve čtvrtfinále v San Diegu nakonec uhrála se Šwiatekovou ještě o jeden gem méně než ve zmiňovaném finále pařížského grandslamu, které prohrála 1:6, 3:6. Na svou vlastní otázku, jaký pokrok od té doby udělala, tedy mladá teniska nedostala zrovna příjemnou odpověď.

Takhle jednostranné utkání se přitom od souboje dvou hráček z první desítky světového pořadí nečekalo

Gauffová se zdála být v San Diegu v solidní formě, když v prvních dvou kolech porazila Robin Montgomeryovou 6:3, 6:3 a Biancu Andreescuovou 6:4, 4:6, 3:6. Šwiateková měla v prvním kole turnaje volný los a v osmifinále nepředvedla zrovna přesvědčivý výkon proti Čeng Čchin-wen, kterou porazila až po třísetové bitvě 6:4, 4:6, 6:1. Za sebou navíc měla finálovou porážku z ostravského turnaje od Barbory Krejčíkové a následný přelet z Evropy do Spojených států.

Pokud Šwiatekovou v zápase proti Čeng ještě trápily následky jet-legu, v utkání s Gauffovou už na ní znát rozhodně nebyly. Proti světové osmičce si nejlepší tenistka současnosti dokonale spravila chuť a už může spřádat plány na semifinále.

V něm se utká s další domácí hráčkou, světovou šestkou Jessicou Pegulaovou. I s ní se utkala v této sezóně už třikrát a všechna utkání bez ztráty setu vyhrála.

Druhou semifinálovou dvojici podniku v San Diegu tvoří překvapení turnaje Donna Vekičová (77.) z Chorvatska a další americká tenistka Danielle Collinsová (19.).