Proč byl tým Evropy na Laver Cupu oslaben? Britská vláda zamezila účasti jednoho z nejlepších hráčů sezony

- Jan Vojkůvka

Tým Evropy na londýnském Laver Cupu nedostal možnost nastoupit v nejsilnějším možném složení. S tímto odhalením přišel ruský tenista Andrej Rubljov, který se vyjádřil k absenci svého krajana a bývalé světové jedničky Daniila Medveděva. Podle Rubljova způsobil absenci Medveděva zamítavý postoj britské vlády.

Pohled na základní výběr evropského týmu na letošním Laver Cupu budil respekt. V týmu byli Rafael Nadal, Novak Djokovič, Roger Federer, Andy Murray, Casper Ruud, Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini a Cameron Norrie.

Problém této soupisky ovšem tkvěl v tom, že Federer se vracel po dlouhodobém zranění a rozloučil se po odehrané páteční čtyřhře s kariérou. Rafael Nadal měl pro změnu myšlenky u své manželky na Mallorce, která očekávala prvního potomka, a rovněž po odehraném deblu odcestoval z Londýna pryč. Andy Murray má nejlepší roky za sebou a Novak Djokovič se na kurt vracel po několikaměsíční absenci.

Co na papíře vypadalo jako ohromně silná soupiska, se tak v reálu ukázalo být spíš jako pocta Rogeru Federerovi a jeho kariéře (přítomnost všech členů Big 4). V evropském týmu chyběl Carlos Alcaraz, který ale na Laver Cupu neplánoval hrát, či Daniil Medveděv. A ten naopak hrát chtěl.

Je jasné, že přítomnost Medveděva, jenž letos vystoupal do čela světového žebříčku a momentálně je světovou čtyřkou, by zkvalitnila celý evropský kádr. A možná by pak Evropané nepadli s výběrem světa 8:13 (výběr světa vůbec poprvé Laver Cup opanoval). Jenže v Londýně nehrál a důvodem je britská vláda.

Právě britská vláda – ve spojení s pořadateli Wimbledonu a LTA (britský tenisový svaz) – byla důvodem, proč Rusové a Bělorusové nemohli hrát ve Wimbledonu a na britských turnajích během travnaté části sezony. A je také důvodem, proč Medveděv nakonec nedostal pozvánku na Laver Cup, byť se do týmu Evropy svými výkony dokázal kvalifikovat.

Právě na toto téma se rozhovořil Andrej Rubljov, když dostal otázku, jestli byl pozván na letošní Laver Cup. „Já ne. Ale vím, že Daniil ano,“ poznamenal. „Ale je tu britská vláda, která naznačila, že to nebude fungovat,“ pokrčil rameny s tím, že Medveděv by nedostal od britských úřadů povolení odcestovat do Londýna.

Pořadatelé Laver Cupu, respektive kapitán týmu Evropy Björn Borg, tak raději Medveděva na soutěžní víkend nenominovali. Jestli by účast Medveděva v Londýně změnila výsledek lavercupového utkání, jsou pak jen ryzí spekulace. Rozhodně však jeho absence byla oslabením Borgova týmu.