Konec sezony a pád z elitní desítky. Světová trojka se v Guadalajaře nepředstaví

- Jan Vojkůvka

Estonská tenistka Anett Kontaveitová vynechá závěr letošní sezony a čeká ji pád žebříčkem. Podle nejnovějších informací vynechá aktuální světová trojka turnaj WTA 1000 v Guadalajaře a vzdá tím boj o účast na Turnaji mistryň.

Anett Kontaveitová je především zásluhou halové sezony na přelomu let 2021 a 2022 členkou elitní desítky a v současnosti i světovou trojkou. Oproti minulé sezoně, kdy triumfovala v Ostravě, Moskvě a Kluži, však letošní závěr roku nemá tak dobrý.

Byla sice ve finále halového turnaje v Tallinnu, ale v Ostravě skončila hned v prvním kole, do Kluže se nevypravila a v Moskvě se kvůli válce na Ukrajině nehraje. Moskvu měla nahradit vystoupením v San Diegu, kam se ale kvůli zranění zad nevypravila a toto zranění ji nakonec připraví i o účast v Guadalajaře.

Mexický turnaj kategorie WTA 1000 přitom byl pro Kontaveitovou poslední šancí, jak se udržet v elitní světové desítce a zabojovat o účast na Turnaji mistryň. Po informaci o odhlášce estonské hráčky je tak přinejmenším tento otazník vyřešen.

V tuto chvíli je jisté, že šestadvacetiletá tenistka, která loni na WTA Finals debutovala a dokráčela až do finále, se letošního závěrečného turnaje v Texasu nezúčastní a nebude své body obhajovat. Výsledkem této absence je, že vyklidí pozice v elitní desítce a propadne se na konci sezony někam k 15. až 20. místu.

Hlavními milníky roku pro Kontaveitovou jsou únorový titul v Petrohradu, postup do finále v Dauhá, Hamburku a Tallinnu a také semifinále na úvodním turnaji sezony v Sydney. Letos se Estonka rovněž stala světovou dvojkou, k této pozici však bude mít za pár týdnů hodně daleko.