Krásné gesto Šwiatekové. Výdělek z Ostravy věnuje na charitu

- Filip Lefenda

Ženská světová jednička Iga Šwiateková znovu prokazuje, že má srdce na správném místě. Poražená finalistka nedávného AGEL Open se rozhodla veškeré vydělané peníze z ostravského turnaje věnovat charitě zabývající se podporou duševního zdraví.

Šwiateková útočila minulý týden v Ostravar aréně už na osmý sezonní titul. Vítězka dvou letošních grandslamů nakonec po více než tříhodinové bitvě podlehla v parádní atmosféře 7:5, 6:7(4) a 3:6 Barboře Krejčíkové.

Za finálovou účast náleží poražené jednadvacetileté Polce odměna ve výši 58 032 eur (více než 1,42 milionu korun). Na jejím účtu ale dlouho nezůstane. Šwiateková v ohlasech pro web WTA prozradila, že věnuje celý finanční obnos na charitu, a to v rámci probíhajícího Týdne duševního zdraví.

„Chci, aby lidé, kteří potřebují pomoci, věděli, že mají možnost ji využít. Stejně tak mohou lidé, pakliže na to mají prostředky, pomáhat ostatním,“ vybídla rodačka z Varšavy, která s podobnou iniciativou přišla i loni na podzim po turnaji v Indian Wells.

Šwiateková odehrála v Ostravě první turnaj od vítězného US Open. Po vystoupení ve třetím největším městě republiky se přesunula do San Diega, kde ji tento týden čeká další podnik kategorie WTA 500. Nejvýše nasazená účastnice, jež má v úvodním kole znovu volný los, si v osmifinále zahraje buď s Kazaškou Jelenou Rybakinovou, nebo s Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska.