Do Glasgow pojedou i Krejčíková s Plíškovou. Věřím v sílu našeho týmu, říká kapitán Pála

- Marek Bartošík

Kapitán českého BJKC týmu Petr Pála oznámil čtyřčlennou nominaci pro finálový turnaj v Glasgow, kde se bude hrát v termínu 8. až 13. listopadu. Zkušený Pála bude spoléhat na Barboru Krejčíkovou, Karolínu Plíškovou, Kateřinu Siniakovou a Markétu Vondroušovou. Hlavní tváří týmu by měla být šestadvacetiletá Krejčíková, která v posledních dvou týdnech získala tituly v Tallinnu a Ostravě.

Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová budou reprezentovat Českou republiku na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové ve skotském Glasgow. Nehrající kapitán Petr Pála může v případě potřeby nominaci ještě doplnit o pátou hráčku.

„Doufám, že se nic nestane a žádná zranění nepřijdou, ale ještě je spousta času. S dalšími holkami jsem v kontaktu a jsem s nimi předběžně domluvený, jak by situace mohla vypadat,“ uvedl v nahrávce pro česká média sedmačtyřicetiletý Pála.

Letošní ročník finále BJKC je v pořadí druhý, kdy se hraje jiným systémem. Jednotlivá utkání se skládají ze dvou dvouher a jedné čtyřhry, která se hraje bez výhod. Toto alternativní pravidlo – zvýhodňující slabší páry – příliš nesedí Krejčíkové a Siniakové, jež tvoří nejlepší deblový tým světa.

„Starý model nám nahrával ještě víc,“ netají Pála. „Pro kapitána je vždy příjemné, když má široký kádr a první tým světa, i když se nehraje podle stejných pravidel jako na grandslamech. Hraje se se supertiebreakem, což více smazává rozdíly. Nicméně věřím v sílu našeho týmu.“

České reprezentantky se střetnou ve skupině D s Polkami a Američankami. Do turnaje vstoupí Krejčíková a spol. ve čtvrtek 10. listopadu duelem proti Polsku, kterému bude kvůli nešťastně naplánovanému kalendáři turnajů scházet světová jednička Iga Šwiateková. O den později svedou Češky souboj s tradičně ambiciózními Američankami.

„Mám v hlavě pouze cíl postoupit ze skupiny, pak se může stát spousta věcí. I při neúčasti Šwiatekové je skupina těžká, protože postupuje jenom jeden tým. Proti Americe to bude strašně těžké, mají podobně jako my široký kádr,“ uvědomuje si Pála.

Česká republika si zajistila účast na letošním finálovém klání BJKC díky kvalifikační výhře 3:2 nad Britkami. Strůjkyní postupu na štvanické antuce byla v dubnu Markéta Vondroušová, jež opanovala obě své dvouhry i čtyřhru po boku Karolíny Muchové.

Závěrečný turnaj BJKC se letos uskuteční v termínu od úterý 8. do neděle 13. listopadu. Kromě České republiky, Polska a Spojených států se prestižní akce zúčastní také týmy Austrálie, Belgie, Kanady, Itálie, Kazachstánu, Slovenska, Španělska, Švýcarska a pořádající Velké Británie.