Dělový servis? Ten mě nevykolejil, jsem zvyklá na Kyrgiose, smála se po postupu Krejčíková

- Petr Sumbal

Barbora Krejčíková v Ostravě postoupila do semifinále! Vítězná šňůra české tenistky se protáhla už na sedm utkání, poté co ve čtvrtfinále AGEL Open porazila americké překvapení turnaje Alyciu Parksovou. První set zvládla Krejčíková v dramatickém tiebreaku a druhou sadu vyhrála poměrem 6:3. „Bylo to o maličkostech a jsem ráda, že v těch jsem uspěla a postoupila jsem dál,“ okomentovala své povedené vystoupení Krejčíková.

Duel mezi Krejčíkovou a Parksovou se odehrál před fantastickou kulisou. Ne, že by Ostravar Aréna zcela praskala ve švech, na páteční odpoledne se však jednalo o velmi slušnou diváckou návštěvu, která hnala českou tenistku za vítězstvím.

„Tím, že jsem v Česku a jsou tady čeští fanoušci, tak jim chci udělat radost. Snažím se, aby měli komu fandit a aby si to užili,“ okomentovala Krejčíková přívětivou domácí atmosféru, kterou si na turnaji užívá.

Hned v úvodním gemu utkání sebrala Krejčíková jednadvacetileté Parksové servis, brzký brejk ale hned v následující hře ztratila. Od té doby už si obě tenistky svá podání držely až do konce setu a na řadu tak přišel tiebreak.

Ve zkrácené hře si Krejčíková celou dobu držela těsný náskok, první setbol za stavu 6:5 však nevyužila. Následoval mírně kontroverzní okamžik, kdy za stavu 6:6 rozhodčí zahlásil české hráčce při snaze odehrát kraťas soupeřky dvojdopad. Ta sice se sudím na umpiru nesouhlasila, ale už se nedalo nic dělat, musela čelit setbolu Parksové.

„Byl to důležitý moment, myslela jsem si, že jsem to zahrála na jeden dopad,“ vrátila se k této situaci po utkání Krejčíková. „Bylo super, že mě diváci povzbuzovali dál, i když jsem čelila setbolu. Pořád mi fandili a tlačili mě dopředu,“ pochvalovala si česká tenistka silnou domácí podporu.

Nepříjemný okamžik Krejčíková zvládla, hrozbu ztráty setu odvrátila a sama si hned vzápětí vypracovala druhý setbol, který už i díky dvojchybě Parksové využila. „Jsem ráda, že se mi první set podařilo urvat, myslím si, že to byl klíčový bod zápasu,“ konstatovala Krejčíková, která v prvním kole turnaje vyřadila Shelby Rogersovou a místo osmifinále měla volno, protože Belinda Bencicová do utkání kvůli zranění nenastoupila.

Parksová, která překvapila svým postupem až do čtvrtfinále přes Karolínu Plíškovou a Marii Sakkariovou, si v Ostravě udělala výborné jméno zejména díky svému dělovému servisu, který mnohdy svou rychlostí atakoval až dvousetkilometrovou hranici. I v duelu s Krejčíkovou Parksová nastřílela šest es, zároveň však nastřádala i devět dvojchyb.

„Snažila jsem se, aby se co nejvíc hrálo, na to ale ani nejde vymyslet nějakou taktiku nebo strategii. Buďto je to eso, nebo se hraje. Když jsem hrála mixy, tak jsem čelila podání Kyrgiose, které mělo 220 km/h, takže mě to její rychlé podání nijak nevykolejilo,“ řekla Krejčíková, která měla nakonec v utkání vyšší úspěšnost prvního servisu i bodů po prvním podání než její soupeřka.

I ve druhé sadě se Češce povedlo získat rychlý brejk, opět se jí však nepodařilo „krádež“ podání potvrdit. V šesté hře ale vítězka Roland Garros z loňského roku sebrala mladé Američance čistou hrou servis znovu a rázem se ocitla dva gemy od vítězství.

Už o pár minut později se pak ostravská hala rozburácela oslavným potleskem, když Krejčíková dovedla zápas s Parksovou k vítězství. V semifinále vyzve 23. hráčka světa vítězku večerního duelu Jelena Rybakinová – Petra Kvitová.

„Přála bych si, abych si s Péťou mohla zahrát. Bylo by to super pro fanoušky, protože by byla jistota, že by jedna z Češek hrála ve finále, což by byl úspěch,“ zakončila své povídání s úsměvem Krejčíková.