Alcaraz jako Hewitt. Španělský mladík zopakoval negativní rekord australské legendy

- Jan Vojkůvka

Devatenáctiletý Carlos Alcaraz se nedobrovolně zapsal do historie mužského tenisu, když zopakoval negativní rekord legendárního Lleytona Hewitta. Stejně jako slavný Australan totiž prohrál hned první zápas na okruhu ATP po svém posunu na post světové jedničky, na kterém se usadil jako nejmladší hráč historie.

Když Carlos Alcaraz vyhrál letošní US Open, stal se v 19 letech nejmladší světovou jedničkou mužského tenisu v historii. Tohoto úžasného milníku dosáhl po skvělé sezoně, během níž získal dva tituly Masters a dvě trofeje na menších turnajích, přičemž vše korunoval ziskem grandslamu.

Že bude kopírovat cestu Lleytona Hewitta, tehdy nikdo netušil. Skutečně k tomu však došlo, když stejně jako Australan naskočil coby světová jednička napřed do Davis Cupu, ve kterém si připsal prvně porážku a posléze jednu výhru. Tento týden pak následovalo premiérové vystoupení na okruhu ATP v roli nejlepšího hráče světa a... v Astaně prohrál hned v prvním zápase! Ve dvou sadách padl s Davidem Goffinem.

Tím zcela identicky kopíroval právě Hewittovy výkony z přelomu let 2001/02. Alcaraz se totiž stal prvním tenistou na čele světového žebříčku od roku 2002, který prohrál hned svůj první zápas na okruhu ATP po posunu na čelo rankingu.

Hewittovi se stejná věc „povedla“ spáchat na začátku roku 2002. Australan se v listopadu 2001 radoval z triumfu na Turnaji mistrů a stal tehdy nejmladší světovou jedničkou v historii. Čerstvý vládce mužského tenisu naskočil na přelomu listopadu a prosince k Davis Cupu a po pětisetové porážce s Escudem dokázal vyhrát nad Grosjeanem.

Jeho prvním turnajem v pozici světové jedničky byl domácí grandslam v Melbourne. Australian Open 2002 však dopadlo pro Hewitta neslavně, když prohrál hned v prvním kole ve čtyřech setech s Albertem Martinem. Pro tehdy dvacetiletého domácího hráče se jednalo o obrovské zklamání, pravděpodobně mnohem větší než o dvacet let později pro Alcaraze v Astaně.

Hewitt se ale oklepal a světový žebříček si podmanil až do dubna 2003, na čele strávil nepřetržitě 75 týdnů. Je jisté, že Alcaraz by velmi rád zopakoval i tento zápis do historie, nebo by jej rád překonal. Přinejmenším začátek svého pobytu na prvním místě světa má stejný jako hvězdný Australan.