Dostávám se do komfortnější zóny, vysílá naději Muchová. Po US Open vyměnila trenéra

- Marek Bartošík, Petr Sumbal

Po grandslamovém US Open skončila v tichosti spolupráce Karolíny Muchové a známého trenéra Davida Kotyzy. Někdejší světová devatenáctka, která se kvůli opakovaným zdravotním patáliím propadla až na aktuální 189. místo v žebříčku, nově spoléhá na rady třiatřicetiletého bývalého tenisty Jana Blechy. A ačkoliv dnes Muchová nestačila v osmifinále ostravského AGEL Open na Caty McNallyovou (1:6, 6:3, 1:6), zdá se, že se pod novým koučem konečně blýská na lepší časy.

Pouhých 18 zápasů s bilancí 9:9 letos odehrála na okruhu Karolína Muchová, jež si ve středu připsala v Ostravar Aréně cennou výhru nad světovou patnáctkou Beatriz Haddadovou Maiaovou. Na tento skalp hráčky ze světové špičky ale bohužel v dalším kole nenavázala a s americkou kvalifikantkou Caty McNallyovou (151.) prohrála ve třech setech.

„Bylo tam dnes z mé strany hodně nevyužitých šancí, hodně lehkých balónů v důležitých momentech, které jsem nezahrála dobře,“ netajila Muchová. „Soupeřka ale hrála celý zápas výborně, takže si určitě zaslouží kredit. Dostávala mě do těžkých pozic, a když jsem si něco připravila, vždy vrátila ještě o jeden balón navíc a já jsem si to pak nepohlídala.“

Šestadvacetiletá Muchová je nicméně se svým počínáním na největším tenisovém turnaji v České republice spokojená. „Myslím si, že celkově se moje hra lepší, dostávám se zpátky do komfortnější zóny, protože zápasová praxe mi přeci jen hodně chybí. Odehrála jsem tu dva těžké zápasy, bojovala jsem až do konce, což je určitě pozitivní,“ uvedla tenistka, jež má letos v plánu odehrát ještě několik turnajů.

Postup do osmifinále na AGEL Open posune Muchovou přibližně na 156. místo žebříčku WTA. Na dalších akcích bude chtít dvojnásobná wimbledonská čtvrtfinalistka ještě výrazněji vylepšit své postavení a co nejdříve ho upravit na dvoucifernou hodnotu. Pomoci jí v tom zkusí nový trenér Jan Blecha, kterého naplno angažovala po US Open.

„Jedná se o mladou krev a novou energii. Je to kluk, který hraje super tenis, takže si s ním i velmi dobře zahraju. Myslím si, že má velkou motivaci se mnou něco dokázat, stejně jako já s ním,“ líčila Muchová.

Třiatřicetiletý Blecha má za sebou kariéru na nižším okruhu ITF, přičemž v singlovém i deblovém žebříčku byl nejvýše v šesté stovce. Na turnajích se pohyboval naposledy v roce 2016.

„Trénovali jsme spolu, když jsem ještě byla s Davidem (Kotyzou). Byl se mnou i na turnajích v Americe, takže se dobře známe. Slibuju si od toho jen to nejlepší, měl by to pro mě být nový impulz,“ dodala Muchová.