Zápis do historie! Americký tenista se stal ve 38 letech nejstarší světovou jedničkou

- Filip Prokeš, Marek Bartošík

Rajeev Ram – tak zní jméno nové světové jedničky v mužské čtyřhře. Američan se ve svých 38 letech stal nejstarším hráčem, jenž nakoukl na pomyslný trůn žebříčku ATP. Pomohl mu k tomu jeho parťák Joe Salisbury ztrátou bodů, které získal minulý rok na turnaji v San Diegu. Naopak Ram má na svého stálého spoluhráče k dobru 90 bodů z Atlanty, kde koncem července nastoupil po boku Jacka Socka.

Čekání bylo dlouhé, ale ve svých 38 letech se rodák z Denveru dočkal. V pondělí Rajeev Ram poprvé okusil, jaké je to být na nejvyšší pozici žebříčku ATP. Překonal tím více než 45 let starý rekord, když se stal nejstarší mužskou světovou jedničkou. Před ním držel toto prvenství od roku 1976 Bob Hewitt, jemuž tehdy bylo 36 let.

„Je to úžasné. Mám za sebou dost dlouhou kariéru, za což jsem vděčný. Ale za poslední tři až čtyři roky s Joem cítím, že patříme k nejlepším a bojujeme o všechny důležité tituly,“ řekl Ram pro web ATP.

Ramovi pomohl jeho parťák Joe Salisbury, se kterým před necelým měsícem ovládl US Open. Brit se totiž letos nezúčastnil San Diego Open, které rok předtím vyhrál společně s Nealem Skupskim. Přišel tak o 250 bodů, což stačilo Ramovi k posunu na první místo žebříčku ATP ve čtyřhře. Zkušený Američan má mimochodem o 90 bodů víc díky semifinálové účasti na menším turnaji v Atlantě, kde spojil síly s Jackem Sockem.

Rajeev Ram odstartoval svoji bohatou kariéru v roce 2004. V singlu dosáhl svého maxima v roce 2016, kdy se probojoval na 56. místo žebříčku. Tento rok má Ram navíc spojený s dalším velkým úspěchem. Na olympiádě v Riu dokázal společně s Venus Williamsovou získat stříbrnou medaili ve smíšené čtyřhře.

Od roku 2017 se však americký tenista začal soustředit na debl. V něm získal tři grandslamové tituly s Joem Salisburym (Australian Open 2020, US Open 2021 a 2022), k tomu dva vavříny z mixu po boku Barbory Krejčíkové (Australian Open 2019 a 2021) a teď i pozici světové jedničky.