Dva šokující výsledky! Alcaraz přišel o výjimečnou sérii, porážku utrpěl i Ruud

- Marek Bartošík

Když se pořadatelům menších či středně velkých turnajů podaří ulovit velká jména, jakými jsou Španěl Carlos Alcaraz a Nor Casper Ruud, spokojeně si mnou ruce a doufají, že takové hvězdy vydrží v pavouku co nejdéle. Na pětistovkách v Tokiu a Astaně se však podobné přání nesplnilo, jelikož obě nasazené jedničky skončily už v prvním kole! Vládce žebříčku Alcaraz nestačil v kazašské metropoli na Belgičana Davida Goffina a světová trojka Ruud podlehl v japonském hlavním městě Jaumemu Munarovi ze Španělska.

Devatenáctiletý Carlos Alcaraz odehrál v této sezóně až do turnaje v Astaně 62 utkání a ve všech se mu podařilo získat alespoň set. Fantastickou sérii šampiona US Open překvapivě utnul až zkušený Belgičan David Goffin (66.), který jako šťastný poražený z kvalifikace udolal favorizovaného Alcaraze 7:5 a 6:3.

Po dvou skalpech Rafaela Nadala (Turnaj mistrů 2017, ATP Cup 2020) si belgický reprezentant připsal už své třetí vítězství nad úřadující světovou jedničkou.

Něco podobného tenisoví fanoušci a odborníci sotva čekali. Vždyť Goffin prohrál ve finálovém kole kvalifikace s Italem Lucou Nardim, jenž figuruje až na 152. místě žebříčku ATP, a do hlavní fáze se dostal jen díky odstoupení Dána Holgera Runeho (26.). Belgičan kromě toho čekal na vítězství v hlavní soutěži od Wimbledonu, kde vybojoval účast ve čtvrtfinále.

Velké překvapení nabídl také turnaj kategorie ATP 500 v Tokiu. Nasazená jednička Casper Ruud (3.) totiž nesplnil v prvním kole roli favorita a prohrál se španělským antukářem Jaumem Munarem (58.) dvakrát 3:6. Třiadvacetiletý Ruud přišel v utkání hned čtyřikrát o servis, naopak sám proměnil pouze jediný z pěti brejkbolů.

V japonské metropoli naopak postoupili do osmifinále Američan Frances Tiafoe (19.), Australan Nick Kyrgios (20.), Brit Daniel Evans (25.) nebo Chorvat Borna Čorič (28.).