Vítězný návrat do Ostravy! Fyzicky to bylo hodně náročné, oddechla si Kvitová

- Marek Bartošík

Dlouho váhala, zdali má přijmout divokou kartu. Petra Kvitová bojovala s nachlazením, které jí znemožnilo ideální přípravu, přesto se na AGEL Open do Ostravy nakonec vydala. A dobře udělala! Česká lvice totiž i díky podpoře oddaných fanoušků udolala nebezpečnou Američanku Bernardu Peraovou 6:3, 2:6 a 6:4. „Fanoušci byli skvělí celý zápas, hlavně ve třetím setu mi velmi pomohli,“ libovala si dvaatřicetiletá Kvitová.

Za stavu 0:2 ve třetí sadě to s Petrou Kvitovou nevypadalo dobře. Pak ale dvojnásobná wimbledonská šampionka zabrala a vývoj rozhodujícího setu v Ostravar Aréně k radosti českých fanoušků přece jenom otočila.

„Jedná se o hodně cenné vítězství, protože jsem se rozhodla až ve středu večer, že přijmu volnou kartu. Ještě minulý víkend jsem ležela doma v posteli s bolestí v krku,“ vyprávěla po postupu do osmifinále AGEL Open Kvitová.

„Celý zápas jsem dýchala jako lokomotiva. Příprava nebyla úplně ideální, ale to je asi celou moji kariéru. Bylo to tak všechno na poslední chvíli, ale jsem ráda, že jsem přijela a vyhrála,“ usmívala se světová dvacítka, jež v Ostravě obhajuje loňské semifinále.

Kvitová se musela na úvod letošního ročníku popasovat s velmi houževnatou soupeřkou Bernardou Peraovou, jež v létě opanovala antukové turnaje v Budapešti a Hamburku. Na pomalejším ostravském povrchu navíc byla skvěle rozehraná – ve víkendové kvalifikaci skolila domácí naděje Barboru Palicovou a Nikolu Bartůňkovou.

„Povrch je tady hodně pomalý, takže to bylo fyzicky velmi náročné. Bernarda mi ani nedávala šanci, abych do toho mohla nějak víc jít. Jsem ráda, že mi alespoň ve třetím setu pomohl servis,“ zmínila Kvitová, která v utkání nastřílela jedenáct es, z toho pět v závěrečném dějství.

Někdejší světové dvojce přišla velmi vhod i tradičně silná podpora českých fanoušků, kteří ji v Ostravě mnohokrát hnali za vítězstvím při reprezentačních duelech. „Fanoušci byli skvělí celý zápas, hlavně ve třetím setu mi velmi pomohli. Skandovali a roztleskávali skoro po každém míči. Bylo to něco navíc,“ libovala si Kvitová.

Její soupeřkou v osmifinále bude světová čtyřka Paula Badosaová ze Španělska, jež měla na úvod volný los. „Naposledy jsme spolu hrály na trávě ve Wimbledonu, což je úplně něco jiného než tady,“ řekla Kvitová, která v Londýně podlehla Španělce 5:7 a 6:7(4). „Myslím, že zápas bude o servisu a returnu. Její servis je výborný, mně se moc nedařilo ji brejknout. Obě do toho budeme šít, budeme hrát rychle. Vím, že nemá úplně nejlepší formu, ale je to dobrá hráčka. Bude to hezký zápas pro diváky i pro mě,“ doplnila.

AGEL Open, Ostrava (ženy, CZE, 757 900 USD, hala – tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
PETRA KVITOVÁ (20.) – Bernarda Peraová (USA, 43.) 6:3, 2:6, 6:4