Takhle to zkrátka nejde. Nespokojená Šwiateková se vzdala účasti na BJKC

- Marek Bartošík

Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové, který se uskuteční od 8. do 13. listopadu ve skotském Glasgow, přišel o jednu ze svých hlavních tváří. Polskému týmu bude scházet světová jednička Iga Šwiateková, jíž se vůbec nelíbí uspořádání kalendáře pro závěr sezóny. Trojnásobná grandslamová šampionka by se totiž musela prakticky obratem přesunout do Glasgow z Turnaje mistryň v americkém Fort Worthu (31. října–7. listopadu).

Když Polky v dubnové kvalifikaci BJKC přehrály Rumunky, mohly za to poděkovat především Ize Šwiatekové, která v Radomi suverénně opanovala obě své dvouhry. Na finálovém turnaji v Glasgow, kde polské tenistky narazí v atraktivní skupině D na Češky a Američanky, ale suverénní vládkyně světového žebříčku své reprezentaci nepomůže.

A důvod? Nelogicky naplánovaný tenisový kalendář, v němž pouhý den po finále Turnaje mistryň v americkém Fort Worthu začíná závěrečný turnaj BJKC v Glasgow. Časový rozdíl mezi těmito místy přitom činí šest hodin.

„Hodně a opakovaně jsem o tom sama přemýšlela a také diskutovala s týmem, ale nakonec nebudu moci hrát na Billie Jean King Cupu v Glasgow. Jsem z toho smutná. Je mi to líto, protože za Polsko jsem hrála, kdykoliv to bylo možné, a vždy jsem do toho dala všechno,“ sdělila na svém instagramovém účtu jednadvacetiletá Šwiateková.

„Mrzí mě, že se vedoucí tenisové orgány nedohodly na něčem tak elementárním, jako je kalendář turnajů, a daly nám pouze jeden den na procestování světa a změnu časových pásem. Situace není bezpečná pro naše zdraví a může způsobit zranění. Promluvím si se zástupci WTA a ITF, aby nastala změna. Je to složitá situace nejen pro hráčky, ale hlavně pro tenisové fanoušky, kteří podporují náš sport,“ doplnila rodačka z Varšavy, jež letos ovládla sedm turnajů včetně Roland Garros a US Open.