Skvělý týden završila titulem! Krejčíková smetla světovou čtyřku a ovládla Tallinn

- Jan Vojkůvka

Útrapy, kterými si v této sezoně prošla, může konečně hodit za hlavu! Barbora Krejčíková se vrátila na vítěznou vlnu a po 14 měsících slaví singlový titul! Místem jejího prvního triumfu v této sezoně se stal estonský Tallinn, kde ve finále pokořila domácí hvězdu a nasazenou jedničku Anett Kontaveitovou 6:2, 6:3. České tenistce se povedlo zvítězit poprvé od loňského července, kdy triumfovala v Praze.

Cesta Barbory Krejčíkové za tallinnským prvenstvím byla protkána hodně náročnými překážkami. Tou nejzásadnější přitom bylo dlouhodobé hledání formy, o kterou přišla kvůli tříměsíčnímu zápasovému výpadku na jaře tohoto roku. Bojovat s tenistkami, které naopak byly v plném zápasovém i tréninkovém vytížení, bylo dlouho nad síly české hvězdy.

V Tallinnu se to však zlomilo. Krejčíková ani náhodou do turnaje nešla jako favoritka na zisk titulu, o to radostnější ale její cesta pavoukem byla. Už v prvním kole čelila hodně nebezpečné soupeřce v podobě Ajly Tomljanovicové, avšak porazila ji nakonec 2:0 na sety. Stejným výsledkem pak přehrála Martu Kosťukovou i Beatriz Haddad Maiaovou, která v této sezoně předvádí nejlepší tenis kariéry.

Následovala náročná semifinálová bitva s Belindou Bencicovou, která se protáhla na tři a půl hodiny. Krejčíková ze sebe ale vymáčkla maximum a i švýcarskou favoritku vyřadila. A mohla se těšit na finále s Anett Kontaveitovou.

Světová čtyřka patří v současnosti k nejlepším tenistkám v halovém prostředí. Až do nedělního finále totiž vyhrála 24 halových zápasů na tvrdém povrchu v řadě a naposledy okusila hořkost porážky v roce 2020. Změnilo to až střetnutí s Krejčíkovou, do kterého sice šla v roli papírové favoritky, ale selhala.

„Je mi velmi líto, že jsem tě dnes porazila. Ale získat titul jsem vážně hodně chtěla, takže promiň,“ rozesmála Krejčíková přítomné publikum po finálovém vítězství. „Hrát proti tobě je pro mě vždy náročné. Díky, že jsi ze mě dostala to nejlepší,“ řekla směrem k estonské soupeřce.

Problémem Kontaveitové byl především vlastní servis, respektive agresivní return Krejčíkové. Estonka totiž hned pětkrát přišla o podání a nebylo jí nic platné, že se sama na returnu prosadila dvakrát. Na rozjetou Češku totiž potřebovala mnohem víc, než pouhých 58 % úspěšnosti prvního podání. Přes druhé podání čelila ze strany Krejčíkové prudkým ranám a následným častým změnám rytmu, s čímž se ve výměnách nedokázala popasovat.

První set přinesl poměrně jednostrannou záležitost. Krejčíková od stavu 2:2 získala čtyři hry v řadě a ujala se vedení 1:0 na sety. Druhé dějství bylo přeci jen vyrovnanější, znovu se ale potvrdilo, že jakmile dostala Krejčíková příležitost k útoku, okamžitě toho využila.

Kontaveitová se dostala k brejku hned v první hře, Krejčíková ovšem odpověděla svými dvěma brejky a otočila na 3:1. Domácí hvězdě se sice ještě povedlo srovnat na 3:3 a trochu zabojovat o zdramatizování střetnutí, ale to bylo z její strany vše.

Krejčíková si totiž zcela podmanila zbývající tři hry, během kterých ztratila jen tři fiftýny a po 82 minutách zvítězila 6:2, 6:3.

Loňská šampionka z Roland Garros, Štrasburku a Prahy v Estonsku rozšířila svou sbírku singlových titulů na okruhu WTA na čtyři. V této sezoně zářila doposud hlavně ve čtyřhře, ve které slavila tři grandslamové trofeje z Australian Open, Wimbledonu a US Open. Po deblové smršti přidala také první singlový úspěch.