AGEL Open: Bartůňková ve finále kvalifikace favoritku nezaskočila

- Redakce

Halový turnaj AGEL Open, který patří do kategorie WTA 500, pokračoval v neděli finálovým kolem kvalifikace. Bojů o postup do hlavní soutěže se v Ostravě zúčastnila i šestnáctiletá Nikola Bartůňková, jež však nepřekvapila americkou favoritku Bernardu Peraovou. Hladký postup do hlavní soutěže slaví kvalifikační jednička a 34. tenistka světa Ajla Tomljanovicová. Úspěšné kvalifikantky byly následně nalosovány do hlavní soutěže a své soupeřky se dozvěděly Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

Z pěti českých účastnic kvalifikace postoupila do finálového kola pouze Nikola Bartůňková, jež na úvod své ostravské mise poměrně nečekaně vyzrála na favorizovanou krajanku Lindu Noskovou (6:3, 7:5). O ještě větší překvapení se 315. hráčka žebříčku WTA pokoušela v premiérovém souboji proti světové pětačtyřicítce Bernardě Peraové.

Sedmadvacetiletá Američanka a kvalifikační dvouhra ovšem byla nad síly české tenistky. Bartůňková s ní prohrála 0:6, 6:3, 2:6.

Šestnáctiletá Češka po zisku druhé sady dokázala vstoupit skvěle i do třetího setu a obrala Peraovou o podání hned v první hře. Brejk se jí ale nepovedlo potvrdit a Američanka se nastartovala k obratu. Po okamžitém rebrejku ještě dvakrát prorazila servis své soupeřky a kvalifikovala se do hlavní soutěže.

„Mrzí mě to, měla jsem šance, hlavně ve třetím setu. Začátek mi utekl, zahrála fakt dobře. Musela jsem si na tempo zvyknout, modlila jsem se, aby to nebyl debakl,“ okomentovala utkání česká tenistka.

Postup slaví Tomljanovicová či Bouchardová
Do hlavní soutěže ostravského turnaje se dostaly i další velká jména kvalifikačních bojů. Bez ztráty setu pronikla skrz kvalifikaci nasazená jednička Ajla Tomljanovicová, která porazila v neděli Georginu Garcíaovou Pérezovou.

Závěrečné kolo nevyšlo Dalmě Gálfiové, přemožitelce Lucie Havlíčkové. Narazila totiž na Kanaďanku Eugenii Bouchardovou, která v posledních měsících absolvuje svůj comeback na profesionální okruh po vleklém zranění. A vzájemný duel vyhrála právě Bouchardová po setech 6:3, 6:2.

Kvalifikantky rozlosovány, Peraová narazí na další Češku
Po skončení kvalifikačních bojů byly úspěšné kvalifikantky nalosovány do hlavní soutěže. A velmi zajímavý osud potkal Bernardu Peraovou. Američanka, která porazila v kvalifikaci Barboru Palicovou a Nikolu Bartůňkovou, se znovu střetne s českou soupeřkou. Tentokrát to bude ale Petra Kvitová, proti které bude Peraová pro změnu v roli outsiderky.

Své sokyně se dočkala rovněž Karolína Plíšková. Na tu čeká Američanka Alycia Parksová, 152. žena světového žebříčku, která v kvalifikaci vyřadila Oksanu Selechmetěvovou a Annu-Lenu Friedsamovou.

A na koho narazí již zmíněná velká jména kvalifikace? Australanka Tomljanovicová si zahraje s Číňankou Šuaj Čang, na Bouchardovou čeká tuhý oříšek v podobě Belindy Bencicové. Hlavní soutěž pak nabídne také souboj dvou úspěšných kvalifikantek, proti sobě se postaví Anna Blinkovová a Caty McNallyová.

AGEL Open, Ostrava (ženy, CZE, 757 900 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
Ajla Tomljanovicová (AUS, 34.) – Georgina Garcíaová Pérezová (ESP, 344.) 6:3, 6:3
Anna-Lena Friedsamová (GER, 148.) – Alycia Parksová (USA, 152.) 4:6, 6:7(4)
Bernarda Peraová (USA, 45.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (315.) 6:0, 3:6, 6:2
Caty McNallyová (USA, 157.) – Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 118.) 6:4, 6:1
Dalma Gálfiová (HUN, 91.) – Eugenie Bouchardová (CAN, 511.) 3:6, 2:6
Tamara Korpatschová (GER, 100.) – Anna Blinkovová (139.) 0:6, 4:6