Návrat po dvou letech. Bývalá světová devatenáctka testuje svá záda v Soulu

- Jan Vojkůvka

Dlouhé dva roky na okruhu zcela scházel. Korejský supertalent Hjon Čong, jenž se dokázal během kariéry prokousat až na 19. místo světa, v uplynulých dvou letech léčil svá záda a od září 2020 neodehrál ani jeden zápas. Nyní je připraven na comeback a svá záda testuje na domácím turnaji v Soulu, kde naskočil do hlavní soutěže čtyřhry. A spolu se svým krajanem Soon-woo Kwonem prošel do čtvrtfinále!

Předpovídala se mu zářná budoucnost a tu také Hjon Čong naplňoval. V roce 2015 vyhrál čtyři challengery a debutoval v první stovce světa. O dva roky později si podmanil premiérový ročník NextGen ATP Finals, tedy Turnaj mistrů do 21 let. Ve stejném roce byl ve čtvrtfinále na ATP v Barceloně či semifinále v Mnichově. O rok později i přes puchýře na nohou a velké bolesti dokráčel až do semifinále Australian Open a dál předváděl velmi kvalitní výkony.

Po postupu do čtvrtfinále na Masters v Indian Wells a Miami dokonce vystoupal na již zmíněné 19. místo světa. Pak ale začalo období, na které by nejraději zapomněl.

Jeho tělo takovou zátěž nezvládlo a už v roce 2019 se začala ozývat jeho záda. Napřed kvůli nim vynechal v roce 2019 půl roku, pak se protrápil rokem 2020 a v září předčasně ukončil sezonu. A další zápas už nepřidal.

Až do tohoto týdne, kdy nastoupil do čtyřhry v Soulu. Comeback po dlouhých dvou letech byl úspěšný, Čong spolu s Kwonem postoupili do čtvrtfinále. Zdá se, že jeho záda, se kterými musel v minulém roce dokonce na operaci, drží.

„Zabralo mi spoustu času, než jsem po rehabilitacích byl schopen se vrátit na kurt. Je to skvělý pocit. Je mi jedno, jakého výsledku tu dosáhnu,“ řekl šestadvacetiletý Čong v Soulu s tím, že už možnost si opět zahrát soutěžní zápas je pro něj výhrou.

„Několikrát jsem se po konzultacích se svým týmem o návrat pokusil, ale zranění zad se stále vracelo. Musel jsem podstupovat opakované rehabilitace a pokusy o návrat. Momentálně mě záda bolí méně a cítím se dostatečně komfortně, abych mohl v Koreji hrát,“ poznamenal. „Věřím, že toto je nejlepší načasování pro můj návrat.“

Dlouhé měsíce, během nichž se snažil bolesti zad zmírnit, věnoval i sebevzdělávání v oblasti fyzioterapie. Dle svých slov nyní ví, jak předcházet zraněním, což by mu mělo pomoci vrátit se plnohodnotně na kurty. „Největší věcí, kterou jsem se naučil, bylo, jak porozumět svému tělu a jak se zotavovat. V minulosti jsem trénování a regeneraci po zápasech bral lehkovážně, ale během rehabilitace jsem se snažil naučit, jak se o své tělo starat a zotavovat ho.“

Čong, který je doposud jediným korejským tenistou, jemuž se povedlo prokousat do semifinále grandslamu, chce svůj comeback provést hodně opatrně. Po odehrání čtyřhry na turnaji ATP v Soulu se chce představit také na dvou korejských challengerech. Další plány v tuto chvíli nemá.

„Když jsem byl dva roky mimo, trochu jsem se ztratil v tom, jaké si vlastně stanovovat cíle. Prvním cílem je se na naplánovaných turnajích nezranit. Když se to povede, pak budu postupně přemýšlet o dalších cílech,“ dodal.