Co kdyby Laver Cup vznikl dříve? Pořadatelé vytvořili týmy snů z různých období

- Marek Bartošík

Týmový Laver Cup, kde proti sobě bojují Evropané a zástupci zbytku světa, si od svého vzniku v roce 2017 získal pevné místo v tenisovém kalendáři a také značnou oblibu mezi fanoušky. Miliony z nich sledovaly páteční loučení Rogera Federera, sobotní koncert Novaka Djokoviče a Mattea Berrettiniho i překvapivý nedělní obrat party amerického kapitána Johna McEnroea. Pořadatelé se ještě před startem letošního ročníku na twitteru zamysleli, jak by asi vypadaly sestavy týmů, pokud by Laver Cup spatřil světlo světa už v předchozích dekádách. A výsledek je to velmi zajímavý!

Na straně Evropanů Björn Borg, Yannick Noah či Ivan Lendl a proti nim John McEnroe, Jimmy Connors nebo Guillermo Vilas. Takové mohly být podle originálního nápadu zástupců Laver Cupu sestavy snů pro tuto soutěž v roce 1980, tedy 37 let před jejím vznikem.

Ozdobou by jistě byla rivalita aktuálních týmových kapitánů Borga a McEnroea, kteří se v daném roce utkali ve finále Wimbledonu i US Open (v Londýně uspěl Borg, v New Yorku McEnroe).

Další hypotetický ročník zasadili zástupci Laver Cupu do sezóny 1992, kdy se po kurtech proháněla mimořádně silná americká generace v čele s Petem Samprasem, Andrem Agassim, Jimem Courierem a Michaelem Changem. Evropané by si ale jistě nejeli pro výprask, vždyť by se mohli v ideálním případě spoléhat na singlové i deblové schopnosti Stefana Edberga, Borise Beckera či Gorana Ivaniševiče.

Zajímavostí pro českého fanouška je, že v potenciálním evropském výběru jsou i Petr Korda a Ivan Lendl (druhý zmíněný se však stal v červenci téhož roku americkým občanem).

Třetí varianta nahlíží do sezóny 1997, kdy by se k Samprasovi a Changovi mohli přidat Marcelo Ríos, Gustavo Kuerten, Mark Philippoussis a Patrick Rafter. Evropané by proti této velmi silné sestavě mohli postavit mimo jiné Gorana Ivaniševiče, Thomase Mustera nebo Richarda Krajiceka.

Poslední smyšlený ročník organizátoři zasadili do roku 2004, kdy na okruhu dominoval Roger Federer (tehdy ovládl Australian Open, Wimbledon a US Open). Suverénní Švýcar by spojil síly s Juanem Carlosem Ferrerem, Carlosem Moyou či Timem Henmanem. Nicméně i sestava zbytku světa kolem Andreho Agassiho, Lleytona Hewitta, Davida Nalbandiana a Andyho Roddicka by budila velký respekt.

Přestože se žádný z uvedených ročníků neuskutečnil, jen samotná úvaha nad různými variantami zápasů bere dech. A fanoušci na twitteru navíc dostali lákavou šanci horlivě diskutovat o tom, který tým by v daném roce asi uspěl. Hodně by prý záleželo na podmínkách (hala versus venkovní prostředí) a také na rychlosti povrchu…