Útok na silný finiš roku. Djokovič počítá i s Turnajem mistrů, pomůže mu speciální pravidlo

- Marek Bartošík

Pouze dva ze čtyř letošních grandslamů odehrál Novak Djokovič, který přišel o start na Australian Open a US Open kvůli tomu, že se nenechal naočkovat proti covidu-19. Když už srbský tenista nastoupil na Roland Garros, narazil ve čtvrtfinále na pozdějšího šampiona Rafaela Nadala. Na Wimbledonu už si rodák z Bělehradu dokráčel pro trofej, nezískal za ni však ani bod do žebříčku ATP. Přesto mu londýnský úspěch výrazně pomohl k potenciální účasti na Turnaji mistrů.

Pravidla Turnaje mistrů neboli ATP Finals znějí následovně: účast si zajistí sedm nejlepších hráčů v letošním žebříčku, dále až dva grandslamoví šampioni, kteří jsou v letošním pořadí na osmém až dvacátém místě, a až poté se případně dostane na jedince, jenž figuruje v letošním rankingu na osmé pozici.

A Novak Djokovič by mohl těžit z druhého pravidla, jelikož letos ovládl Wimbledon a v aktuálním „Race to Turin“ drží patnácté místo (na jednadvacátého Alexe de Minaura má náskok 360 bodů). Jednadvacetinásobný grandslamový šampion by byl za standardních okolností samozřejmě v pořadí mnohem výše, kvůli chybějícímu očkování proti covidu ale zmeškal dva ze čtyř grandslamů a také čtyři z osmi Masters (Indian Wells, Miami, Montréal, Cincinnati).

Letos nasbíral zatím pouze 1970 bodů, z toho více než polovinu za triumf na tisícovce v Římě. I proto se pětatřicetiletý Srb po víkendovém Laver Cupu, kde se tradičně neudělovaly žádné body do žebříčku, chce zúčastnit čtyř turnajů včetně ATP Finals.

Tento týden je Djokovič jednoznačně největším favoritem na menším klání kategorie ATP 250 v izraelském Tel Avivu, kde si vyzkouší také čtyřhru po boku domácí legendy Jonathana Erlicha (spolu mimochodem získali před dvanácti lety trofej v Queen’s Clubu).

Dalšími zastávkami pro aktuální světovou sedmičku budou pětistovka v Astaně (3.–9. října), halové Masters v Paříži (31. října–6. listopadu) a poté již zmíněný Turnaj mistrů v Turíně (13.–20. listopadu). Djokovič opanoval závěrečný podnik sezóny pětkrát v kariéře, naposledy slavil před sedmi lety v Londýně.