Faktor Sock! Tým světa na Laver Cupu sází na osvědčeného deblistu, rekordmana týmové soutěže

- Jan Vojkůvka

Přestože Tým světa ve všech doposud odehraných ročnících Laver Cupu tahal za kratší konec, má ve svých řadách tenistu, na kterého se může bezvýhradně spolehnout. Řeč je o Jacku Sockovi, třicetiletém Američanovi, který je jedním ze základních stavebních kamenů výběru Johna McEnroea. O jeho důležitosti svědčí i probíhající ročník v Londýně, kde je Tým světa i díky němu konkurenceschopný.

Sock se představil na Laver Cupu už v letech 2017 až 2019. Během úvodních tří ročníků byl nasazován především do čtyřher a důvěru v něj vloženou rozhodně nezklamal. O tom, jak je důležitý, svědčí i ročník 2021, který se hrál v Bostonu.

Tehdy Sock v Týmu světa scházel a výsledkem bylo drtivé vítězství Týmu Evropy v poměru 14-1. Ostatní ročníky byly o poznání vyrovnanější a velkou měrou se na tom podílel i Sock, bývalá světová osmička v singlu a bývalá světová dvojka v deblu.

I letos Sock, jenž se do Týmu světa vrátil, ukazuje, že se na něj kapitán McEnroe může spolehnout. Ve dvouhře pořádně potrápil favorizovaného Caspera Ruuda a ve čtyřhře dokázal ze tří zápasů vydolovat dvě výhry.

Spolu s Francesem Tiafoem napřed v pátek pokazili rozlučku Rogera Federera, když duo Federer, Nadal porazili po setech 4:6, 7:6, 11:9. V sobotu sice spolu s Alexem De Minaurem nestačili na Mattea Berrettiniho a Novaka Djokoviče, ale v neděli už zase Sock, tentokrát po boku Felixe Augera-Aliassimeho, najel na vítěznou vlnu. Důležitý souboj s Berrettinim a Andym Murraym dokázal americko-kanadský pár vyhrát po setech 2:6, 6:3, 10:8 a snížil skóre lavercupového duelu na 7:8.

Sock se tak podílel na sedmi bodech svého týmu hned čtyřmi body a potvrdil, že v Laver Cupu ze sebe vymačkává maximum. Není tak divu, že je v mnoha ohledech rekordmanem této týmové soutěže.

Laver Cup si doposud zahrál čtyřikrát, přičemž stejný počet účastí mají na kontě jen Roger Federer, John Isner, Nick Kyrgios a Alexander Zverev. Během těchto čtyř ročníků odehrál celkem 15 zápasů, což je lavercupový rekord. Je také rekordmanem v počtu vítězství, kterých zaznamenal celkem 9, z toho hned 8 ve čtyřhře.

A aby těch rekordů nebylo málo, je nejúspěšnějším deblistou Laver Cupu, jelikož svými výkony se podílel celkem na 16 bodech Týmu Světa.

Pokud má Tým světa nějakého rozdílového hráče, je jím Jack Sock. Ani jeho skvělé výkony během všech odehraných ročníků však doposud nestačily k tomu, aby spolu se svými parťáky porazil hvězdami našlapaný Tým Evropy.

Výběru světa totiž k Sockovým bodům vždy schází výraznější úspěšnost hráčů pro dvouhry. Povede se Týmu Světa tuto smůlu prolomit letos v Londýně, nebo se popáté v řadě bude z vítězství radovat celkově silnější Evropa?