Moneta Pardubice Open: Dokázal to! Bartoň získal svůj premiérový titul

- Petr Sumbal

Hynek Bartoň slaví největší úspěch své zatím poměrné krátké profesionální kariéry! Osmnáctiletý český tenista si na ITF turnaji Moneta Pardubice Open proklestil cestu až k premiérovému titulu mezi dospělými. Své překvapivé tažení zakončil Bartoň, startující v Pardubicích na divokou kartu, finálovou výhrou 7:5, 7:5 proti britskému tenistovi Felixi Gillovi. Bartoň se může těšit na výrazný vzestup světovým žebříčkem.

Hynek Bartoň (1485.) vstoupil do utkání proti Felixi Gillovi (436.) výborně, hned v prvním gemu se mu podařilo získat brejk. Jenže hned v následující hře český tenista o své podání přišel. A v podobném duchu se nesl i zbytek první sady, podání nebylo ani pro jednoho z hráčů velkou výhodou, celkem bylo k vidění sedm proměněných brejkbolů.

K radosti pardubického publika to byl český tenista, který získal o jeden brejk navíc, přičemž klíčový byl ten v jedenáctém gemu, díky kterému se Bartoň dostal do vedení 6:5. Následně pak na svém podání první sadu uzavřel.

Druhý set byl v podstatě věrnou kopií toho prvního. Hned pětkrát v něm tenisté na příjmu dosáhli brejku a stejně jako v prvním setu, i v tom druhém si Bartoň vypracoval vedení 5:2, o které se sice nechal připravit, ale následně za stavu získal za stavu 5:5 rozhodující brejk celého utkání.

„Mám velkou radost. Je to také úleva, že jsem to zvládl,“ přiznal po finálovém vítězství Bartoň. „Mým cílem bylo zkusit to v Pardubicích, kde se mi daří, vyhrát. Před finále jsem byl nervózní, ale šel jsem do toho s tím, že mám formu a věřil jsem si. Dohrát zápas bylo složité a náročné, ale povedlo se mi to.“

Za vítězství na pardubickém turnaji si připíše Bartoň na své konto 25 bodů a vylepší si své žebříčkové maximum.

V prvním kole Moneta Pardubice Open Bartoň zdolal Slováka Tomáše Lánika (1893.) hladce 6:4, 6:2. Set neztratil ani v osmifinále, ve kterém si poradil s krajanem Matthewem Williamem Donaldem (1420.), kterého porazil 6:2, 6:4.

Do čtvrtfinále nastupoval Bartoň v roli velkého outsidera proti dalšímu českému tenistovi Andrewu Paulsonovi (391.), o dva roky staršího tenistu ale ve velké bitvě porazil 7:5, 4:6, 7:6(7), přestože v rozhodující sadě ztrácel 3:5 a následně v tiebreaku čelil dvěma mečbolům.

Také v semifinále si Bartoň poradil s žebříčkově výše postaveným tenistou, Američana Tobyho Alexe Kodata (845.) porazil suverénně dvakrát 6:2.

Moneta Pardubice Open 2022 (muži, CZE, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Felix Gill (GBR, 436.) – HYNEK BARTOŇ (1485.) 5:7, 5:7