Kopřiva s Pospíšilem porazili nasazené jedničky, vyhráli challenger v Braze

- Jan Vojkůvka

Česká deblová dvojice Vít Kopřiva s Jaroslavem Pospíšilem slaví svůj první společný titul na okruhu ATP Challenger Tour. Na turnaji v portugalské Braze si Češi ve finále poradili s turnajovými jedničkami Jeevanem Nedunčežijanem a Christopherem Rungkatem, které porazili 3:6, 6:3, 10:4. Celkově se jedná o desátý společný triumf Kopřivy s Pospíšilem.

Pětadvacetiletý Kopřiva a o 16 let starší Pospíšil, jenž je zároveň Kopřivovým trenérem, spolu doposud triumfovali pouze na okruhu ITF. Během společné cesty po turnajích dokázali vydolovat celkem devět trofejí na nejnižším profesionálním okruhu, od roku 2020 však spolu na kurt takřka nenastupovali.

Letos tento trend narušili a v Braze spolu absolvovali už pátý challenger v roce 2022. Po třech čtvrtfinálových vyřazeních tentokrát nenašli přemožitele a dokráčeli si až pro turnajový triumf.

Nejnáročnějším zápasem pro ně byl čtvrtfinálový souboj proti Nicku Hardtovi a Jasonu Taylorovi, které porazili v rozhodujícím supertiebreaku 11:9 a museli odvracet mečbol. Ani finále ovšem nebylo snadné utkání a český pár musel otáčet skóre z 0:1 na sety.

To se ale Kopřivovi s Pospíšilem podařilo. Ačkoliv v utkání byli favority Ind Nedunčežijan a Indonésan Rungkat, kteří v předchozích zápasech neztratili ani set, ve finále nedokázali z vyhraného prvního setu nic vytěžit. Česká dvojice ve druhé sadě úspěšně odvrátila všech šest brejkbolů a vynutila si rozhodující supertiebreak, v němž se hned čtyřikrát prosadila na returnu a dokráčela si pro vítězství.

Kopřiva vybojoval už svůj 12. profesionální deblový titul, podruhé se pak radoval na challengeru. Vítězstvím v Braze navázal na svůj loňský triumf z Milána, kde hrál po boku Jiřího Lehečky. Pospíšil se radoval dokonce už ze svého 64. deblového titulu. Celkově se jedná o 13. titul z ATP Challenger Tour, zbývající trofeje získal bývalý 115. deblista světa na okruhu ITF.