Naprostý šílenec! Demonstrant na Laver Cupu podpálil kurt i vlastní ruku

- Jan Vojkůvka

Těžko říct, čeho tím chtěl dosáhnout. Během druhého utkání letošního Laver Cupu mezi Stefanosem Tsitsipasem a Diegem Schwartzmanem vnikl na kurt jeden z diváků, který nesmyslně ohrozil zdraví své i dalších přítomných. Za pomoci benzínu totiž přímo na dvorci rozdělal oheň, který se rozhořel i na jeho paži.

Letos jsme byli během tenisových turnajů svědky hned několika protestů. Na Roland Garros se demonstrantka připoutala k síti, na německém turnaji v Halle pohotová ochranka podobnému nešvaru naopak zabránila. To, co se odehrálo v londýnské O2 aréně během Laver Cupu, však nemá obdoby.

K situaci došlo po prvním setu utkání mezi Tsitsipasem a Schwartzmanem, který řecký tenista vyhrál 6:2. Během přestávky mezi sety vběhl na kurt neznámý muž v triku s nápisem „konec britských soukromých letadel“ a posadil se poblíž sítě.

Následně polil část dvorce benzínem a tekutinu zapálil. V tu chvíli mu ovšem vzplanula i jeho paže. Zatímco do vzduchu šlehaly plameny, snažil se nebohý demonstrant s vystrašeným výrazem oheň na své ruce uhasit.

To už se konečně na místo přiřítila také ochranka, která uhasila oheň na zemi a diváka z dvorce odvlekla. Ten se těsně před odtažením z kurtu napřímil a nasadil vážný výraz, který mu ale v danou chvíli věřil jen málokdo. Publikum naopak bylo ze situace dost v šoku. Tribunami se okamžitě začal šířit pískot a bučení.

Kromě protestujícího, jemuž byla nevole diváků primárně určena, se pochvaly nedočkala ani ochranka. Reakce mužů, kteří mají za úkol hlídat bezpečnost, byla příliš pomalá. Nechat jakoukoliv osobu vniknout na kurt a dát mu prostor k tomu, aby rozdělal oheň, je trestuhodné zanedbání povinností.

Celá situace zároveň ukázala, že pokud by na dvorec vnikl nějaký skutečný šílenec, mohla by nastat katastrofa. Takhle naštěstí došlo maximálně k menšímu poškození kurtu a popáleninám nešikovného demonstranta.

„Přišlo to zničehonic. Nemám ponětí, o co jde, nikdy se mi na kurtu takový incident nestal. Doufám, že je v pořádku,“ řekl na adresu diváka překvapený Tsitsipas, který posléze Schwartzmana porazil 6:2, 6:1 a přidal na konto Evropy druhý bod.