Po 17 letech opět kvalifikantem. Wawrinka se v Métách rozjel, naposledy vyřídil Medveděva

- Marek Bartošík

Návrat po dvou operacích chodidla není pro žádného tenistu lehký, obzvlášť ve věku 37 let. Stan Wawrinka si prošel od svého jarního comebacku na tour řadou neúspěchů, od půlky června do konce srpna dokonce nasbíral šest porážek v řadě. Na halovém turnaji v Métách ale hvězdný Švýcar opět ukazuje, že rozhodně nepatří do starého železa.

Poprvé od pařížském Masters v roce 2005, tedy po bezmála 17 letech, si Stan Wawrinka vyzkoušel roli účastníka kvalifikace. A tento krok se mu vyplatil na jedničku.

Trojnásobný grandslamový šampion prošel do hlavní soutěže dvěstěpadesátky v Métách díky výhrám nad Laslem Djerem (6:4, 6:3) a Zsomborem Pirosem (6:7, 6:2, 6:0). V prvním kole hlavní soutěže přehrál i ve čtvrtém vzájemném střetnutí Joaa Sousu (7:6, 6:2) a v následném osmifinále překvapil v souboji dvou vítězů US Open favorizovaného Daniila Medveděva (6:4, 6:7, 6:3).

K vítězství nad bývalou světovou jedničkou si Wawrinka, jemuž aktuálně patří až 284. místo v žebříčku ATP, pomohl i několika parádními kousky. Zkraje druhého setu odehráli protagonisté velmi intenzivní výměnu o 19 úderech, na jejímž konci vypálil švýcarský tenista nádherný jednoručný bekhend po lajně.

Své schopnosti ukázal Wawrinka opakovaně také na síti. Takhle si olympijský šampion ze čtyřhry v Pekingu, kde triumfoval v roce 2008 po boku Rogera Federera, zahrál v polovině druhého setu na „pana neprůstřelného“.

Sedmatřicetiletý Švýcar si připsal proti světové čtyřce Medveděvovi už svou 59. výhru nad členem Top 10 žebříčku (předchozí zaznamenal předloni na pařížském Masters proti Andreji Rubljovovi). Zároveň nastřádal na elitním okruhu poprvé od Australian Open 2020 čtyři vítězství na jednom turnaji.

O svou pátou letošní výhru v Métách zabojuje Wawrinka v pátečním čtvrtfinále proti světové stovce Mikaelovi Ymerovi, s nímž se dosud nikdy neutkal. Jestliže by na švédského soupeře našel recept, zajistil by si po sedmi měsících návrat do Top 200 žebříčku.