Federer se s kariérou rozloučí v pátek po boku Nadala. Obrovská čest, reagoval Španěl

- Filip Lefenda

Legendární Roger Federer odehraje v rámci týmového Laver Cupu své poslední utkání v kariéře po boku jednoho ze svých největších rivalů Rafaela Nadala. Majitelé dohromady 42 grandslamových titulů z dvouhry vyzvou na závěr úvodního hracího dne přibližně od 21:30 hodin Američany Jacka Socka a Francese Tiafoea. Souboje mezi tenisty z Evropy a zbytkem světa jsou na programu v londýnské O2 areně od pátku do neděle.

Záměr ukončit kariéru oznámil jednačtyřicetiletý Federer na sociálních sítích minulý čtvrtek. Exhibiční Laver Cup, jehož vznik sám v minulosti inicioval, bude jeho posledním turnajem. Tým Evropy bude v rámci pátého ročníku hájit proti zbytku světa svou dosavadní neporazitelnost. Sám Federer se pak kvůli problémům s kolenem představí pouze v páteční čtyřhře.

Nyní už je jasné, s kým bude stát během své derniéry na kurtu. Parťáka mu bude dělat jeho dlouholetý sok Rafael Nadal. Na protější straně pak bude účinkovat ryze americké duo Jack Sock, Frances Tiafoe.

„Zítra večer. Můj poslední zápas. Čtyřhra s Rafaelem Nadalem,“ avizoval během dne na sociálních sítích majitel 103 singlových a 8 deblových trofejí z profesionálního okruhu. „Obrovská čest. Bude mi potěšením,“ reagoval o pět let mladší Španěl.

„Bude to šílené, ale krásné,“ sdělil oficiálnímu webu loučící se rodák z Basileje, jenž si pochvaluje i přítomnost dalších velkých soupeřů, ale i kamarádů – Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho. „Skoro to vypadá, že jsem to tak sám zorganizoval, ale není to tak. Jsem rád, že všichni mají chuť hrát,“ usmíval se Federer.

Poslední zápas profesionální kariéry odehraje pod vedením další živoucí legendy – týmového kapitána a jedenáctinásobného grandslamového šampiona Švéda Björna Borga. „Od dětství jsem k němu vzhlížel. Díky všem těmto klukům, které budu mít kolem sebe, se nebudu cítit při odchodu sám,“ dodal Federer, jenž po pátku přenechá místo v sestavě Italu Berrettinimu.

Pátý ročník Laver Cupu, jehož premiéra se konala v roce 2017 v Praze, odstartuje v pátečních 14 hodin a vyvrcholí v neděli. Každý den budou na programu tři dvouhry a jedna čtyřhra. Velkým specifikem akce je od počátku její bodování. Za každé vyhrané páteční utkání získá daný tým na konto jeden bod. V sobotu se poté budou bodovat triumfy dvěma body a v neděli třemi.