Federerova čtyřhra? Na posledním zápase Maestra chtějí spekulanti vydělat i stovky tisíc

- Jan Vojkůvka

Londýn, pátek večer, čtyřhra. Dějiště vůbec posledního zápasu kariéry Rogera Federera. Sehnat lístky na večerní program je oficiální cestou v tuto chvíli nemožné. Pokud tedy chcete vidět Maestra v akci, budete muset sáhnout hodně hluboko do kapsy. Jak se totiž dalo očekávat, objevili se nejrůznější spekulanti, kteří se snaží na své vstupence vydělat i více než dvacetinásobek původní hodnoty. Jsou ale i případy extrémních částek přesahujících jeden milion korun.

Oznámení o konci kariéry, které minulý týden Roger Federer zveřejnil, neskutečně zvedlo zájem o vstupenky na Laver Cup. Přestože stále byly v prodeji lístky i na oficiálních stránkách této týmové soutěže, začaly na celý víkend rychle mizet. Jednalo se ovšem o nakupování naslepo, nikdo totiž nevěděl, kdy se vlastně Federer na kurtu objeví.

To se změnilo tento týden. Švýcarská legenda uvedla, že svůj poslední zápas odehraje v pátek večer během závěrečné čtyřhry. Svou rozlučku tak absolvuje už v první den tohoto turnaje, u jehož zrodu před lety sám stál. Po zbývajících vstupenkách se doslova zaprášilo.

Přestože organizátoři Laver Cupu už dávno aplikovali pravidla, kterými se pokusili omezit možnosti překupníku vstupenky skupovat, černý trh s již prodanými lístky nijak ovlivnit nemohou. A právě na černém trhu a nejrůznějších webech, kde se právě vstupenky přeprodávají, došlo k neskutečnému nárůstu ceny na páteční večerní program.

V nabídce stále jsou vstupenky, které stojí mezi 43 a 66 tisíci korun, což je při původní částce kolem 600 liber i s poplatky zhruba trojnásobek původní ceny. Přitom ovšem záleží na sektoru, do kterého je vstupenka umístěna. Rozdíl mezi původní cenou a cenou například na stránkách viagogo.com tak může být i mnohem vyšší než trojnásobek.

Oproti jiným částkám jsou však tyto lístky ještě levné. Na stránkách stubhub.ie dosahují částky za místo pro páteční večerní program až 855 tisíc korun. A na již zmíněném Viagogo jeden ze spekulantů prodává vstupenku dokonce za jeden a čtvrt milionu!

Na Federerově posledním utkání kariéry se mnozí snaží vydělat až nesmyslné částky. S tím, jak se bude onen zápas blížit, jeho největší fanoušci budou sahat hodně hluboko do kapsy, jen aby jej ještě jednou viděli naživo přímo v londýnské O2 aréně.

Podle pořadatelů Laver Cupu by si však každý měl dobře rozmyslet, jestli takovou vstupenku koupit. Nejde jen o nesmyslně přestřelené částky, ale varují také před hrozbou, že by se na černém trhu mohly objevit falešné vstupenky. Lidé by tak mohli zaplatit statisíce za bezcenný kus papíru a do O2 arény se vůbec nedostat.