Dobrý začátek profesionální kariéry, raduje se sedmnáctiletá Štruplová. Triumfem ve Frýdku takřka splnila letošní cíl

- Jan Vojkůvka, David Schlegel

Mladé české tenistky, které o sobě dávají výrazněji vědět mezi profesionálkami, to nejsou jen sestry Fruhvirtovy, Linda Nosková, Lucie Havlíčková či Sára Bejlek. V řadách těchto nadějí českého ženského tenisu je i sedmnáctiletá Julie Štruplová, překvapivá vítězka turnaje ITF W25 ve Frýdku-Místku. Po úspěšné juniorské kariéře začala v létě koketovat s profesionálními turnaji a v září se její dřina vyplatila. A to natolik, že po zisku premiérového titulu takřka splnila svůj hlavní cíl pro zbytek roku.

Julie Štruplová toho zatím mezi profesionálkami příliš neodehrála. Dlouho se soustředila na juniorskou kariéru a na turnaje dospělých začala pravidelně jezdit až od května. Po několika akcích si vzala krátkou pauzu a naplno se vrhla na okruh v srpnu.

Blýskla se postupem do osmifinále v Radomi a čtvrtfinále v Bydhošti. Následovaly turnaje v Přerově a Praze, načež se vydala do Frýdku-Místku, kde svou formu korunovala ziskem prvního titulu mezi dospělými. A to na pětadvacítce, tedy mnohem silněji obsazeném turnaji!

„Je to velký úspěch, můj největší titul a snad ještě nějaké přibudou,“ řekla teprve sedmnáctiletá Štruplová. „Vzhledem k tomu, že jsem teprve letos začala objíždět ženské turnaje, je to dobrý začátek,“ poznamenala věkem stále ještě juniorská tenistka, která na profesionální úrovni navázala na velmi úspěšnou kariéru na juniorském okruhu ITF.

Mezi talentovanými nadějemi světového tenisu dokázala vybojovat celkem devět singlových a tři deblové trofeje. Na žebříčku se v červenci tohoto roku vyhoupla až na 52. příčku. Že patří k řadě vysoce talentovaných českých tenistek, které se postupně prosazují už i mezi profesionálkami, potvrdila před týdnem ve Frýdku-Místku. Do akce přitom musela už v kvalifikaci, zvládla tak hned sedm zápasů!

„Divoké karty jsem měla vyplýtvané, ale dostala jsem se s žebříčkem do kvalifikace. Mým cílem bylo dostat se do hlavní soutěže, což se povedlo, a pak jsem šla zápas od zápasu,“ popisovala svou nečekanou pouť pětadvacítkovým turnajem. „Ty dva zápasy navíc ale pak byly cítit na fyzičce,“ přiznala. To se projevilo hned na startu hlavní soutěže, kdy si prošla velkou krizí.

„V prvním kole jsem ve druhém setu chytla křeče,“ uvedla s tím, že v souboji s Radakovičovou z Bosny prohrála čtyři hry v řadě, ztratila druhý set a rázem prohrávala 0:2 v sadě rozhodující. „Naházela jsem do sebe snad všechny magnésia, co jsem měla. Nějak jsem se z toho mentálně zvedla a dokázala to otočit,“ pokračovala. Zápas zakončila sérií šesti získaných her v řadě, což jí psychicky výrazně pomohlo do dalších kol, ve kterých si i díky tomu více věřila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MSV Tennis (@msvtennis)

Na turnaji dále postupně vyřadila svou krajanku Terezu Smitkovou, Řekyni Sapfo Sakellaridiovou, Japonku Misaki Macudaovou a ve finále favorizovanou Lenu Papadakisovou. Právě čtvrtfinále se Sakellaridiovou bylo náročné z důvodu prazvláštního podání řecké tenistky. Česká hráčka se s ním ale popasovala bravurně a vyhrála dvakrát 6:4.

„V deblu servisy střídala, ale v singlu hrála jen svá rotovaná podání. Mým cílem bylo dostávat returny nějakým způsobem přes síť, což se podařilo. Její podání je náročné svou rotací a člověk nedokáže vůbec odhadnout, kam to letí. Také je to nízké s malým odskokem. Pro holky je velký problém to vracet a nedivím se, že je kolem 340. místa na světě,“ řekla uznale.

Ve svém premiérovém finále na profesionální úrovni s 283. hráčkou světa Lenou Papadakisovou z Německa se už notně vyčerpané Štruplové podařilo po ztrátě druhého setu ještě zmobilizovat své síly. „Docela mi pomohlo přerušení kvůli dešti,“ usmívala se Češka, která po vítězství 6:3, 2:6, 6:4 mohla začít slavit největší úspěch dosavadní kariéry.

„Věděla jsem, jak hraje a do zápasu jsem šla s tím, že mám šanci. I vzhledem k tomu, že to bylo finále, tak jsem se donutila k většímu výkonu a snažila se jít do každého míčku,“ vyprávěla. „Řekla bych, že to nebyl úplně ženský tenis, protože obě hrajeme spíš na délku a výš nad sítí, není to přímka na přímku. (Papadakisová) hrála spíš klučičí tenis se spoustou čopů a kraťasů.“

Díky triumfu na pětadvacítce ve Frýdku-Místku se vyhoupla na 540. místo žebříčku WTA, o neskutečných 334 příček. To jí dost pomůže i k přihlašování na další turnaje. „Do konce roku bych ráda byla do pětistovky,“ poznamenala mladá česká tenistka, která v příštích dvou týdnech bude hrát na dvou pětadvacítkách ve slovinském Otočci a chorvatském Šibeniku.