Šampionka Linda Fruhvirtová: o elitní stovce, indickém nadšení i zářící sestře Brendě

- Marek Bartošík

V pouhých sedmnácti letech dosáhla Linda Fruhvirtová dvou milníků, které zůstanou mnoha tenistkám po celou kariéru zapovězeny. Vycházející česká hvězda minulý týden opanovala turnaj WTA v indickém Čennaí, čímž si zajistila posun do elitní stovky žebříčku. „Absolutně jsem nečekala, že bych mohla získat titul. Věděla jsem ale, že mám teď formu a že můžu dojít daleko,“ sdělila Tenisovému světu Fruhvirtová, jíž nyní patří 74. příčka ve světovém pořadí.

Když Linda Fruhvirtová v nedělním finále akce WTA v Čennaí udolala Magdu Linetteovou, stala se nejmladší českou vítězkou na podobně velkém turnaji od roku 2006. Tehdy zazářila ve Štrasburku rovněž sedmnáctiletá Nicole Vaidišová.

„Zní to skvěle. Jsem moc ráda, že jsem v takové společnosti. Spoustě dobrých hráček se nepodařilo vyhrát turnaj WTA za celou kariéru, moc si toho i proto vážím,“ hlásila v rozhovoru pro Tenisový svět Fruhvirtová.

Cesta za titulem přitom byla pořádně trnitá. Talentovaná Češka musela hned ve třech z pěti zápasů otáčet nepříznivý stav 0:1 na sety, v závěrečném dějství finále proti Linetteové dokonce prohrávala už 1:4. Pěti gemy v řadě ale strhla vítězství na svou stranu.

„V těžkých momentech zápasu jsem se snažila soustředit jen na sebe a hrála jsem míček po míčku, což fungovalo,“ odhalila svou jednoduchou a současně efektivní taktiku Fruhvirtová, která si dokráčela pro triumf v parádní divácké kulise.

„Turnaj v Čennaí mě mile překvapil svou atmosférou a také perfektní organizací. Tenis tam má opravdu zelenou. Indičtí fanoušci mě nadchli, jsou hodně vášniví. Ráda hraju před velkým publikem,“ libovala si.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Linda Fruhvirtova (@lindafruhvirtova)

Za triumf na Chennai Open inkasovala Fruhvirtová 280 bodů, které jí zajistily vzestup ze 130. na 74. místo žebříčku WTA. „Posun je určitě důležitý, ale nesoustředím se na něj. Důležitější pro mě je, jak hraju a kolik hráček ze stovky už jsem dokázala porazit,“ upozornila Linda.

U Fruhvirtových je nyní důvodů ke spokojenosti více – vždyť na ženských turnajích září také patnáctiletá Brenda, jež letos ovládla už sedm akcí ITF s dotací 25 tisíc dolarů! A Linda je z výkonů své mladší sestry i z jejího skoku hluboko do Top 200 rankingu nadšená.

„Brenda hraje výborně. Její série je neuvěřitelná a asi jen těžko překonatelná,“ odkázala na vítěznou šňůru, která čítá už 25 utkání na okruhu ITF. „V průběhu turnajů jsme často v kontaktu, navzájem si pomáháme a už se nemůžeme dočkat, až vyrazíme na tour společně!“ dodala natěšená Linda Fruhvirtová.