Jeden zápas a konec. Federer odhalil skromný plán své rozlučky na Laver Cupu

- Marek Bartošík

Už je to šest dní od chvíle, kdy Roger Federer oznámil konec své mimořádně bohaté a úspěchy ověnčené kariéry. Legendární Švýcar se definitivně rozloučí na víkendovém Laver Cupu, kde budou jeho týmovými parťáky i Rafael Nadal, Novak Djokovič a Andy Murray. Jednačtyřicetiletý Federer nyní přiblížil, jak budou poslední okamžiky jeho profesionální kariéry vypadat.

„Roger Federer řekl švýcarským novinářům, že jeho cílem je odehrát páteční čtyřhru na přijatelné úrovni. Do dvouhry nenastoupí. Páteční zápas bude jeho posledním v profesionální kariéře,“ napsal na twitteru švýcarský novinář Simon Häring.

Jeho slova potvrdil sám Federer ve videovzkazu na svém instagramovém účtu. „Připravuji se a trénuji, cítím se opravdu dobře. Nemůžu uvěřit tomu, že jsem zpět na kurtu a že se snažím připravit na ještě jeden zápas,“ řekl populární tenista.

Podobný scénář rozhodně není překvapivý. Federer původně potvrdil účast i na říjnovém turnaji v Basileji, tedy ve svém rodném městě, nakonec však ukončení své kariéry řádně uspíšil. Dvacetinásobný grandslamový šampion se tak rozhodl kvůli vážnějším problémům s třikrát operovaným pravým kolenem.

A kdo by mohl být deblovým parťákem Federera pro jeho poslední zápas mezi profesionály? Jako ideální varianta se jeví Španěl Rafael Nadal, jenž nastoupil po boku Švýcara už na pražském Laver Cupu před pěti lety. Superhvězdné duo tehdy přehrálo Američany Sama Querreyho a Jacka Socka 6:4, 1:6 a 10:5.

Brzké rozloučení Federera zároveň znamená, že by se do hry měl dostat náhradník evropského výběru Matteo Berrettini. Italský ranař letos hraje ve skvělé formě – ačkoliv zmeškal skoro tři měsíce kvůli operaci pravé ruky, stihl ovládnout dva travnaté turnaje (Stuttgart, Queen’s Club), zahrát si finále v Gstaadu, semifinále na Australian Open a čtvrtfinále US Open.

Letošní Laver Cup se uskuteční od pátku 23. do neděle 25. září v londýnské O2 Areně. Evropané zatím ovládli všechny čtyři konané ročníky (2017–2019, 2021), výběr zbytku světa tak zaútočí na premiérovou výhru.