Už zase hraje! Hrdina Wimbledonu 2016 se dočkal prvního titulu po dlouhé pauze

- Marek Bartošík

Minulý týden se zapsal mezi šampiony na turnajích ITF také jistý Marcus Willis (na fotografii vlevo), který po boku jiného Brita Scotta Duncana ovládl pětadvacítku v Madridu. Jednatřicetiletý Willis se vrátil na okruh už v červenci a od té doby nastupuje do čtyřhry na akcích s dotací 25 tisíc dolarů. A že už jste tohle jméno někdy slyšeli? Není divu, vždyť před šesti lety ho znal celý sportovní svět!

Více než rok a půl chyběl na profesionálních turnajích britský tenista, jenž se zapsal do povědomí sportovní veřejnosti svým senzačním tažením na Wimbledonu 2016. Řeč je o Marcusovi Willisovi, který tehdy na travnatém grandslamu prošel předkvalifikací, kvalifikací, zvládl i první kolo hlavní soutěže a až ve druhé rundě podlehl Rogeru Federerovi. V kvalifikaci mimochodem přehrál také Daniila Medveděva a Andreje Rubljova, tedy členy aktuální světové desítky!

Tehdejší úspěch vynesl Willise ze 772. na 418. místo v žebříčku ATP a zajistil mu třeba i divokou kartu na prestižní turnaj do Vídně. Ještě o rok později se usměvavý Brit probil na Wimbledonu do finále kvalifikace ve dvouhře a až do osmifinále čtyřhry, když spolu s parťákem Jayem Clarkem senzačně vyzráli na obhájce trofeje Nicolase Mahuta a Pierra-Huguese Herberta.

Od té doby už se ale Willis v hlavní soutěži žádného významnějšího turnaje neobjevil, a na jaře loňského roku dokonce informoval o ukončení své profesionální kariéry. Nicméně láska k tenisu byla evidentně silnější, jelikož od letošního července začal levoruký Brit nastupovat ve čtyřhře na turnajích ITF.

Svou kariéru stylově restartoval na travnaté pětadvacítce v Roehamptonu – tedy v areálu, kde se v roce 2016 dokázal kvalifikovat do hlavní soutěže Wimbledonu. Willis a jeho spoluhráč Mark Whitehouse tam zvládli jedno utkání a poté prohráli ve čtvrtfinále. Na dalším travnatém turnaji v Nottinghamu postoupil Willis po boku Daniela Coxe už do semifinále, následně přidal se stejným parťákem další čtvrtfinálovou účast v Roehamptonu, tentokrát na tvrdém povrchu.

První finále v nové fázi kariéry vybojoval Willis ve francouzském Bagnères-de-Bigorre, kde spojil síly s Jamesem MacKinlayem. Minulý týden už se mohl Willis na betonu v Madridu radovat z trofeje, k níž dokráčeli spolu se Scottem Duncanem bez ztráty setu! Nejvíce je potrápili v semifinále Čech Dominik Kellovský a Němec Peter Heller, které Britové udolali 7:6(2) a 7:5.

Jednatřicetiletý Willis nastřádal na pěti zmíněných turnajích sympatickou zápasovou bilanci 11:4 a vydělal si celkem 1815 amerických dolarů (necelých 45 tisíc korun). V deblovém žebříčku se po započítání 25 bodů za madridský titul, který byl už jeho 29. na okruhu ITF, posune k hranici kolem 720. místa.

I z těchto čísel je jasné, že hrdina Wimbledonu 2016 je teprve na začátku své cesty k případným větším výsledkům. Jestliže mu však vydrží elán a bude hrát pravidelně, můžeme se od něj ve čtyřhře ještě dočkat zajímavých výkonů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Marcus Willis (@willbomb90)