Fajn týden pro Thiema. Poprvé od podzimu 2020 si zahrál finále a vrátil se do Top 200

- Marek Bartošík

Rakouská hvězda Dominic Thiem se postupně vrací do formy, kterou oplýval v nejlepších letech své kariéry. Bývalý třetí hráč žebříčku se po nepříliš vydařené americké šňůře, kde zapsal zápasovou bilanci 2:2, přesunul na halový challenger do francouzského Rennes. A na evropské půdě už to bylo mnohem lepší, jelikož Thiem dokráčel na velmi slušně obsazeném turnaji až do finále!

Naposledy v listopadu 2020 si Dominic Thiem zahrál o titul – tehdy nestačil ve finále Turnaje mistrů na Daniila Medveděva. V polovině loňského roku si populární tenista zranil pravé zápěstí, jehož léčba si vyžádala dlouhých devět měsíců.

Po návratu na tour si devětadvacetiletý Thiem dlouho zvykal na rychlé zápasové tempo a sbíral porážku za porážkou. Od letních evropských turnajů na antuce už ale čím dál častěji zažívá pocit vítězství.

Ke čtvrtfinále z Bastadu a Kitzbühelu a semifinále z Gstaadu přidal nyní finálovou účast na turnaji v Rennes, který patří do kategorie ATP Challenger 90 (číslovka odpovídá počtu bodů do žebříčku pro šampiona).

Na své cestě halovým podnikem si Thiem poradil s Gillesem Simonem, Ryanem Penistonem, Adrianem Andrejevem a Hugem Gastonem. Až ve finále ho zastavil domácí Ugo Humbert, jenž triumfoval po setech 6:3 a 6:0.

„Se svým včerejším výkonem nejsem spokojen, ale byl to dobrý týden. Těší mě, že moje údery získávají zpět svou starou sílu. Teď je klíčové být solidnější a také si zvyknout na dlouhé a intenzivní zápasy,“ napsal na twitteru Thiem, který si polepšil v novém vydání rankingu z 216. na 182. místo.

Vítěz 17 turnajů z elitního okruhu se nyní přesunul do Mét, kde bude startovat díky chráněnému žebříčku na halové akci kategorie ATP 250. Hned v prvním kole narazí v atraktivním souboji na zkušeného Francouze Richarda Gasqueta (85.), s nímž má vzájemnou bilanci 1:2 na zápasy. Příští týden se Thiem zúčastní dvěstěpadesátky v izraelském Tel Avivu, a to díky divoké kartě od pořadatelů.