Davis Cup: Nizozemci zazářili ve „skupině smrti“, Francouzi ani Britové neuspěli

- Marek Bartošík

Skupinová fáze finálového turnaje Davis Cupu, konaná ve čtyřech městech, určila osm čtvrtfinalistů letošního ročníku. Do vyřazovací části slavné týmové soutěže postoupili podle očekávání Italové, Chorvati, Španělé, Kanaďani, Němci, Australani, Američané a překvapivě také Nizozemci, kteří ovládli supersilnou skupinu D ve skotském Glasgow.

Už po rozlosování základních skupin letošního Davisova poháru bylo velmi pravděpodobné, že právě skupina D v Glasgow nabídne velmi vyrovnanou podívanou. A to se také potvrdilo. Z prvního místa nečekaně postoupili Nizozemci, když porazili shodně 2:1 na zápasy domácí Brity, silné Američany i nevyzpytatelné Kazachy.

Nizozemským hrdinou se stal Botic van de Zandschulp, jenž zvládl všechny tři své singlové duely. Dvěma body přispěl k velkému úspěchu Tallon Griekspoor, jednou bodovalo deblové duo Wesley Koolhof, Matwé Middelkoop. Spolu s Holanďany si zajistili místenku mezi elitní osmičkou také ambiciózní Američani ve složení Tommy Paul, Taylor Fritz a deblový pár Rajeev Ram, Jack Sock.

Další skupiny už nabídly víceméně očekávané scénáře. Dominantní Italové vyzráli na domácí půdě v Boloni na Švédy, Argentince i Chorvaty, kteří nakonec obsadili díky dvěma výhrám druhou příčku.

Mezi nejlepší osmičkou nebudou chybět Španělé, které ve Valencii nezastavila ani nečekaná porážka s Kanaďany. Reprezentanti země javorového listu jsou druhými postupujícími, a to na úkor Jihokorejců a Srbů, kteří se museli obejít bez Novaka Djokoviče.

V hamburské skupině zůstali navzdory absenci Alexandera Zvereva neporažení domácí Němci, poté co udolali vždy až v závěrečné čtyřhře Francouze, Australany i Belgičany. Ve všech případech rozhodli o triumfu debloví specialisté Kevin Krawietz a Tim Pütz. Postup neunikl ani odhodlaným Australanům. Naopak do vyřazovací fáze nepronikli Francouzi, jimž chyběli Gaël Monfils a elitní deblista Pierre-Hugues Herbert.

A co bude dál? Po více než dvouměsíční pauze zabojuje osm zbývajících týmů o titul ve vyřazovací fázi, která začne 22. listopadu ve španělské Málaze. Domácí reprezentanti narazí v atraktivním čtvrtfinále na Chorvaty, Nizozemci změří síly s Australany, na Italy čekají Američané a na Němce Kanaďani. O šampionech tohoto ročníku Davis Cupu bude jasno v neděli 27. listopadu.