Po pěti letech ukončila půst! Siniaková si v tříhodinové řeži poradila s wimbledonskou vítězkou

- Jan Vojkůvka

Náročný a vyčerpávající víkend má Kateřina Siniaková zdárně za sebou! Česká tenistka se po dvou soubojích, které absolvovala v sobotu, postavila v neděli na turnaji v Portoroži k finálovému utkání a po dlouhých pěti letech vybojovala na okruhu WTA titul! V tříhodinové bitvě udolala favorizovanou Jelenu Rybakinovou 6:7(4), 7:6(5), 6:4 a získala svou třetí trofej na nejvyšší úrovni.

Šestadvacetiletá Siniaková, která doposud na okruhu WTA získala dva tituly a oba v roce 2017 (Šen-čen a Bastad), nešla do finálového utkání v nikterak záviděníhodné pozici. V nohách měla ze soboty čtvrtfinálový i semifinálový zápas a na druhé straně sítě stála wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová.

V současnosti 25. hráčka žebříčku byla výraznou favoritkou utkání, tentokrát ovšem papírové předpoklady příliš nevyšly. Bylo to ale pořádné drama a Rybakinová měla hodně blízko k vítězství.

Obě tenistky nakonec na kurtu strávily přes tři hodiny a na konci se ze svého třetího titulu na okruhu WTA mohla radovat Siniaková. Její cesta za titulem ovšem nemohla mít divočejší průběh.

V prvním setu Češka prohrávala už 0:5. Že by zbytek úvodního dějství vypustila a soustředila se na další sadu, to nepřicházelo v úvahu. Naopak, Siniaková úspěšně odvrátila pět setbolů a srovnala na 5:5! Následně si vynutila tiebreak, ve kterém ale její snaha nakonec přišla vniveč. Zkrácenou hru totiž prohrála 4:7.

Siniakovou to ale nezlomilo, stejně jako ji nezlomila ztráta servisu v sedmé hře druhého setu. Rybakinové stačilo v tu chvíli zápas dopodávat, jenže česká tenistka hned v osmé hře předvedla rebrejk a znovu tuto bitvu dotáhla až do tiebreaku. A tentokrát byla úspěšnější, když zvítězila 7:5.

Utkání tak musel rozhodnout až závěrečný set, ve kterém se Siniaková vůbec poprvé prodrala do vedení. Po brejku v pátém gemu se záhy ujala vedení 4:2, načež ale o náskok přišla a Rybakinová srovnala na 4:4. Česká tenistka ale cítila šanci a už se jí nepustila. Okamžitě znovu prorazila podání Rybakinové a duel v desáté hře dopodávala.

Kateřina Siniaková tím ukončila pětiletý půst na okruhu WTA a rozšířila svou sbírku o další trofej. Vítězka letošního podniku ITF v Grodzisku Mazowieckém či trojnásobná deblová šampionka z letošních grandslamů si po vítězství v Portoroži výrazně polepší ve světovém žebříčku. Vyhoupne se totiž na 49. místo světa.