Do třetice všeho dobrého! Martincová v Portoroži slaví první titul na okruhu WTA

- Jan Vojkůvka

Turnaj WTA v Portoroži přinesl Tereze Martincové prozatím největší úspěch její profesionální kariéry! Své působení v hlavní soutěži čtyřhry dotáhla spolu s Ukrajinkou Martou Kosťukovou až k zisku první trofeje na okruhu WTA. Ve finále dokázal česko-ukrajinský pár porazit španělsko-slovenskou dvojici Cristinu Bucsaovou a Terezu Mihalíkovou 6:4, 6:0.

Sedmadvacetiletá Tereza Martincová se soustředí především na singlovou kariéru. Stále je v nejlepších tenisových letech a chce se ve dvouhře ještě výrazněji prosadit. Není divu, strašně dlouho bojovala o to, aby pronikla do první stovky světa a svou vydobytou pozici nechce opustit. I proto se snaží zbytečně neplýtvat silami a na většině turnajů se do deblu vůbec nehlásí.

Ukazuje se ovšem, že je to škoda.

Rodačka z Prahy už několikrát v této sezoně potvrdila, že je ve čtyřhře schopná dosahovat velmi zajímavých výsledků. Ostatně, v lednu si zahrála ve finále turnajů v Melbourne a Adelaide. Na prvním ze zmíněných turnajů prohrála spolu s Egypťankou Majar Šarífovou finálový supertiebreak 5:10, o týden později spojila síly s Markétou Vondroušovou a nakonec z toho byla prohra v rozhodujícím supertiebreaku 7:10.

Turnaj v Portoroži ale přinesl trochu jiný příběh. Tentokrát si Martincová zahrála po boku Marty Kosťukové a česko-ukrajinská dvojice nenašla přemožitelky. Postupně Martincová s Kosťukovou vyřadily Jekatěrinu Alexandrovovou s Vivian Heisenovou, Harriet Dartovou s Alexandrou Panovovou a ve finále pak dokonce uštědřily kanára Cristině Bucsaové a Tereze Mihalíkové.

Do zápasu přitom nevstoupily nejlépe a prohrávaly v prvním setu už 2:4. Pak ale své soupeřky doslova deklasovaly, získaly deset gemů v řadě a ve slovinské Portoroži vybojovaly turnajový titul.

Titul, který je v kariéře Martincové největší (což platí i o Kosťukové, jež rovněž triumfovala na WTA poprvé v kariéře, pozn. redakce). Ve čtyřhře doposud ani jednou netriumfovala a ve dvouhře slavila čtyři trofeje na nižším okruhu ITF. Pro českou hráčku se jedná o odměnu za tvrdou dřinu, kterou podstupuje, aby patřila mezi přední světové tenistky.

Což se jí rozhodně daří. Vedle umístění v první stovce na žebříčku dvouhry se totiž prokouše rovněž do první stovky na deblovém rankingu. V pondělí bude figurovat na 91. místě světa.