Premiérové finále i posun do první stovky světa! L. Fruhvirtová dál kouzlí v Čennaí

- Jan Vojkůvka

Sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová dokázala na turnaji WTA v indickém Čennaí dosáhnout na největší úspěch své dosavadní kariéry! V sobotním semifinále zdolala o osm let starší Argentinku Nadiu Podoroskou po takřka třech hodinách boje 5:7, 6:2, 6:4 a postoupila do svého prvního finále na nejvyšším okruhu. Svým vítězstvím si navíc zajistila premiérový průnik do první světové stovky.

Česká tenistka šla do utkání s Podoroskou s cennými skalpy v podobě výher nad Rebeccou Petersonovou a Varvarou Gračovovou. Fruhvirtovou ale nečekalo nic jednoduchého, protože Podoroská je bývalou 36. hráčkou světa.

Že nebude snadné roli favoritky potvrdit, to se ukázalo hned zkraje utkání. Podoroská totiž za stavu 1:2 vybojovala čtyři gemy v řadě. Fruhvirtová ovšem debakl v prvním setu odmítla, dvěma brejky srovnala na 5:5, a byť nakonec prohrála 5:7, dala najevo, že v semifinále bude bojovat ze všech sil.

Pak sice přišel nepovedený vstup do druhé sady a ztráta podání hned v prvním gemu, ale s tím se Fruhvirtová popasovala náramně. Průběh prostředního dějství otočila a zásluhou tří brejků srovnala skóre zápasu na 1:1.

V rozhodující sadě se ovšem Fruhvirtová dostala znovu do problémů a prohrávala dokonce už 2:4. Češka se ale nadechla k obratu, získala čtyři hry v řadě a duel zakončila v desátém gemu na returnu, když proměnila svůj čtvrtý mečbol.

Po semifinálovém vítězství překonala talentovaná Fruhvirtová hned dva milníky své kariéry. Nejenže vybojovala premiérový postup do finále na okruhu WTA, ale zajistila si také vůbec první posun do elitní světové stovky. V živém žebříčku se posunula aktuálně na 97. místo, přičemž má jistotu, že z první stovky před novým vydáním rankingu už nevypadne.

O svůj největší titul profesionální kariéry se pražská rodačka utká s 67. tenistkou světa Magdou Linetteovou z Polska.