DC: Den plný překvapení! Britové jsou ze hry, Argentinci v problémech. Španělé padli i se světovou jedničkou v akci

- Jan Vojkůvka

Základní skupiny Davis Cupu přinesly v pátek hodně divokou podívanou plnou překvapení. Jedním z největších je i druhé selhání Velké Británie, která na domácí půdě v Glasgow utržila už druhou porážku a do vyřazovacích bojů ve španělské Maláze nepostoupí! Podobné obtíže přitom tíží i Argentinu.

Velká Británie prozatím v základní skupině odehrála dva zápasy. Proti Spojeným státům i proti Nizozemsku rozhodovala o osudu utkání až závěrečná čtyřhra a v obou případech odcházelo domácí publikum z ochozů nesmírně zklamané.

Zklamání bylo umocněné i tím, že do rozhodujících deblových klání nastupoval ve skotském největším městě domácí miláček Andy Murray po boku Joe Salisburyho. Zatímco porážka od Američanů Rajeeva Rama a Jacka Socka se tak trochu čekala, páteční selhání s Wesleyem Koolhofem a Matwem Middelkoopem publikum překvapilo. A pro Brity to mělo fatální následky.

Nečekaná prohra 1:2 na zápasy s Nizozemskem pro Velkou Británii znamená, že se už nemůže kvalifikovat do listopadového čtvrtfinále ve španělské Maláze. V posledním souboji skupiny s Kazachstánem už budou hrát pouze o čest. Naopak Nizozemsko se úspěšně postavilo papírovým předpokladům a nebude ve čtvrtfinále scházet.

V podobně velkých problémech je nyní i Argentina. Ta už v úterý hodně překvapivě prohrála se Švédskem a v pátek následně nestačila na silnou Itálii. Největší chybou kapitána Guillerma Corii se ukázalo nenasazení týmové jedničky Diega Schwartzmana, jenž ale v úterním klání nečekaně padl s Mikaelem Ymerem a nejspíš se nenachází v ideálním zdravotním a herním rozpoložení.

I kvůli jeho absenci Argentinci prohrávali 0:2 už po singlech a nebylo nic platné, že deblové duo Maximo Gonzalez a Horacio Zeballos vyhráli i svůj druhý duel ve skupině.

Za současné situace musí Argentina deklasovat v sobotním utkání Chorvaty a doufat, že Itálie potvrdí roli favorita v nedělním souboji se Švédskem. V opačném případě hrozí, že i Argentinci budou ve vyřazovacích bojích ve Španělsku scházet.

Nepomohla ani světová jednička
Velkým překvapením skončilo utkání mezi Španělskem a Kanadou v základní skupině B, která se hraje ve Valencii. Domácí výběr nasadil proti Kanaďanům i čerstvou světovou jedničku Carlose Alcaraze, ale dramatická bitva, která trvala více než sedm hodin a nabídla hned devět setů, nakonec skončila v neprospěch Španělska v poměru 1:2 na zápasy.

Roberto Bautista sice utkání otevřel výhrou 3:6, 6:3, 6:3 nad Vaskem Pospisilem, ale následně se nepovedlo Alcarazovi potvrdit roli favorita proti Felixu Augerovi-Aliassimeovi. Devatenáctiletý mladík, který se stal nejmladší světovou jedničkou v historii a do Valencie se vypravil krátce po svém triumfu na US Open, v duelu s kanadským tenistou navíc neudržel vedení.

Alcaraz vyhrál první set v tiebreaku, nepovedlo se mu ovšem z tohoto náskoku nic vytěžit a nakonec padl po setech 7:6(3), 4:6, 2:6. Rozhodnout tak musela čtyřhra, ve které kanadské duo Auger-Aliassime a Pospisil udolalo po setech 4:6, 6:4, 7:5 domácí dvojici Marcela Granollerse a Pedra Martineze.

I přes porážku je však Španělsko velmi blízko postupu do čtvrtfinále. V neděli se totiž střetne s Jižní Koreou, která je velkým outsiderem celé skupiny. Kanada bude potvrzovat svůj postup do vyřazovacích bojů proti Srbsku, kterému ve Valencii schází Novak Djokovič.

Pořadí základních skupin po dvou kolech (výhry-prohry, sety)
Skupina A
1. Itálie 2-0, 5:1
2. Švédsko 1-1, 3:3
3. Chorvatsko 1-1, 2:4
4. Argentina 0-2, 2:4

Skupina B
1. Kanada 2-0, 4:2
2. Španělsko 2-0, 4:2
3. Srbsko 1-1, 2:4
4. Jižní Korea 0-2, 2:4

Skupina C
1. Austrálie 2-0, 5:1
2. Německo 2-0, 4:2
3. Francie 0-2, 2:4
4. Belgie 0-2, 1:5

Skupina D
1. USA 2-0, 4:2
2. Nizozemsko 2-0, 4:2
3. Velká Británie 0-2, 2:4
4. Kazachstán 0-2, 2:4