Davis Cup: Lehečka vyhrál souboj jedniček! Češi udrželi Světovou skupinu

- Redakce

Český daviscupový tým nebude chybět v kvalifikaci Davis Cupu v roce 2023! Výběru kapitána Jaroslava Navrátila se povedlo vyhrát barážové utkání proti Izraeli v poměru 3:1 na zápasy, když rozhodující třetí bod vybojoval v souboji jedniček Jiří Lehečka, který porazil Edana Lešema po setech 4:6, 6:0, 7:5.

Český tým v barážovém klání, které se hrálo ve Shlomo Group Aréně v Tel Avivu, dokázal potvrdit roli favorita a udržel účast ve Světové skupině i pro příští sezonu. Vítězství se ovšem nerodilo snadno, a to ani přes vedení 2:0 na zápasy po prvním hracím dni.

V sobotu totiž Češi chtěli vybojovat třetí bod už ve čtyřhře, do které nakonec naskočili Jiří Lehečka s Tomášem Macháčem. To se ovšem nezdařilo, české duo padlo s Jonathanem Erlichem a Danielem Cukiermanem ve dvou setech a muselo se hrát dál.

Na kurt vyrazily jedničky obou týmů Lehečka s Edanem Lešemem. Domácí tenista vstoupil do zápasu skvěle, ujal se vedení 1:0 na sety, ale nakonec to byl český hráč, kdo se radoval z vítězství. Jeho druhá singlová výhra ve slavné týmové soutěži zároveň znamenala tolik kýžený třetí bod a ukončení daviscupové baráže.

Lehečka vyhrál souboj jedniček
Lehečka nastoupil k utkání s Lešemem zhruba půl hodiny po skončení deblového klání a dlouho se nemohl dostat do rytmu. I kvůli tomu přišel o podání v pátém gemu a marně se následně snažil o rebrejk.

Oproti první sadě však druhé dějství nabídlo zcela odlišný obrázek. Českého hráče byl rázem plný kurt a jeho izraelský soupeř kvůli tomu začal kupit jednu chybu za druhou. Výsledkem bylo, že Lehečka Lešemovi nadělil za pouhých 28 minut kanára a srovnal skóre zápasu na 1:1.

To třetí set přinesl ještě zcela jiný průběh než předchozí dvě dějství. Oba hráči si dlouho drželi svá podání a tahali se o několik gemů. Napřed Lehečka nevyužil dva brejkboly ve druhé hře a posléze Lešem nevyužil dvě příležitosti v pátém gemu.

Když už to vypadalo, že duel bude rozhodovat až závěrečný tiebreak, povedlo se Lehečkovi vybojovat mečbol na returnu ve dvanácté hře a duel úspěšně zakončil.

„Soupeř neměl co ztratit a hrál výborně. Tohle vítězství řadím velice vysoko. Jsem nesmírně rád, že jsem toho mohl být součástí a že jsem dostal od kapitána důvěru. Myslím, že jsem se toho zhostil slušně a že to dopadlo tak, jak jsme chtěli,“ uvedl Lehečka.

Český tým mohl v tu chvíli propuknout v jásot. Povedlo se postoupit do kvalifikace Davis Cupu 2023!

Čtyřhra nerozhodla
Kapitán Jaroslav Navrátil měl původně do čtyřhry nominované Zdeňka Koláře a Dalibora Svrčinu, rozhodl se však nasadit Jiřího Lehečku s Tomášem Macháčem. Ti za sebou měli povedené páteční singly, ve kterých oba neztratili ani jednou podání a zvítězili hladce 2:0 na sety.

Do utkání s pětačtyřicetiletým hrajícím kapitánem Izraele Jonathanem Erlichem a týmovou dvojkou Danielem Cukiermanem vstupovali v rolích mírných favoritů a měli velkou šanci barážové utkání Davis Cupu zakončit. To se ale nakonec nevydařilo.

Lehečka s Macháčem vstoupili do utkání velmi divoce. První jmenovaný čelil hned v první hře na servisu dvěma brejkbolům, ale česká dvojice nakonec situaci zachránila, načež se prosadila při podání velezkušeného Jonathana Erlicha. Postupně se Češi prodrali do vedení 4:1, pak se ale jejich hra začala rozpadat.

Erlich s Cukiermanem dokázali nejen stáhnout ztrátu brejku, ale dokonce vyhráli pět gemů v řadě, čímž otočili první set a získali ho na svou stranu. Bylo jasné, že česká dvojice bude muset změnit taktiku, pokud chce v duelu uspět.

To se ale příliš nepovedlo a Češi si ve druhé sadě dokonce nevypracovali ani jeden brejkbol. Erlich s Cukiermanem se naopak prosadili v páté hře na returnu, odskočili do brejku a dotáhli zápas do vítězného konce, když svou výhru ještě zvýraznili dalším brejkem v devátém gemu.

„Debl s Jirkou se nám dnes nepovedl. Nepomohl jsem si servisem, pak jsme se nesešli na returnu a od stavu 4:3 jsme se vytratili z kurtu. Cítili jsme to oba, nebylo to ideální,“ zhodnotil Macháč.

Izrael – Česko 1:3
Cukierman, Erlich – LEHEČKA, MACHÁČ 6:4, 6:3
Edan Lešem (450.) – JIŘÍ LEHEČKA (63.) 6:4, 0:6, 5:7
Daniel Cukierman (444.) – TOMÁŠ MACHÁČ (109.) zrušeno


Galerie