Denní menu, 17.9.2022: Siniaková zvládla dva singlové zápasy a zahraje si o titul!

- Redakce

Poprvé v kariéře se Linda Fruhvirtová probojovala do finále na okruhu WTA! V sobotním utkání v Čennaí porazila Argentinku Nadiu Podoroskou ve třech setech a zajistila si zároveň premiérový posun do elitní světové stovky. Náročný, avšak úspěšný, den čekal na Kateřinu Siniakovou v Portoroži. Po vítězství v odkládaném čtvrtfinále s Jasmine Paoliniovou se večer prosadila i v semifinále proti Němce Anně-Leně Friedsamové a prošla do nedělního finále. Český tým vybojoval v barážovém utkání v Izraeli vítězství 3:1 a postoupil do kvalifikace Davis Cupu 2023. Lukáš Rosol vybojoval po 17 měsících postup do finále challengeru. Brenda Fruhvirtová se v Itálii probila do svého pátého finále na okruhu ITF v řadě.

Češi v akci

Gengel v San Diegu postoupil do finále kvalifikace
Marek Gengel (388.) zvládl první kvalifikační kolo na turnaji ATP v americkém San Diegu, když porazil německého tenistu Sebastiana Fanselowa (281.) po setech 6:2, 3:6, 6:0. První a třetí set byly jasně v režii českého tenisty, druhou sadu rozhodl jediný brejk Fanselowa v celém utkání v jejím osmém gemu. Pro Gengela se jedná o první vítězství při své premiéře v kvalifikaci turnaje ATP. Ve finále kvalifikace Gengel narazí na Argentince Facunda Menu (127.).

Siniaková zvládla i druhý sobotní zápas
Náročný den Kateřiny Siniakové (82.) je u konce. Česká tenistka během soboty zvládla náročné čtvrtfinále s Jasmine Paoliniovou a následně už za umělého osvětlení porazila i v semifinále Annu-Lenu Friedsamovou (213.). Německou tenistku zdolala za necelou hodinu a půl po setech 6:1, 7:5.

Česká tenistka byla v utkání lepší hráčkou, dokázala takřka neustále hrozit na returnu a udržela i vysokou úspěšnost při proměňování brejkbolů, kterých nakonec za celý zápas využila šest. Vítězství se přesto nerodilo snadno a ve druhém setu dokonce Siniaková musela dohánět ztracené podání.

Okamžitým rebrejkem se ale vrátila do hry a ve zbytku střetnutí už Friedsamovou k žádné šanci na příjmu nepustila. Sama naopak mohla duel rozhodnout už v desáté hře, kdy se prokousala ke svému prvnímu mečbolu. Nevyužila jej a čekala ji tak ještě další práce. Tu úspěšně dokonala ve dvanáctém gemu, v němž si postupně vypracovala dalších pět mečbolů, než zápas dotáhla do vítězného konce.

Kateřina Siniaková se do finále na okruhu WTA probojovala poprvé od loňského června, kdy si zahrála o titul na trávě v německém Bad Homburgu. Vítězka letošního turnaje ITF v Grodzisku Mazowieckém si o první trofej na nejvyšším okruhu od roku 2017 zahraje s Kazaškou Jelenou Rybakinovou (25.).

Siniaková vydřela postup do semifinále
Kateřina Siniaková (82.) prožila ve čtvrtfinále turnaje WTA v Portoroži, které bylo dlouho odkládáno kvůli dešti, zápas jako na houpačce. Italku Jasmine Paoliniovou (55.) ale nakonec dokázala porazit 6:2, 3:6, 7:6(5).

„Během zápasu jsem moc štěstí neměla, ale ten můj poslední úder, ten byl dost šťastný,“ ulevilo se české hráčce po utkání, ve kterém čelila hodně nepříjemnému agresivnímu stylu italské tenistky, která se prezentovala jako pravá ranařka a způsobovala tím Siniakové problémy.

V prvním setu byla česká tenistka lepší, prorazila Paoliniové třikrát servis a došla si pro vedení. Ve druhé sadě se naopak role obrátily a o jeden brejk úspěšnější byla Italka. Siniaková pak vstoupila skvěle do třetího setu, ve kterém se ujala vedení 3:0. Záhy však o náskok přišla a o osudu celého zápasu rozhodl až tiebreak, ve kterém byla Češka několikrát ve ztrátě mini-brejku, ale v koncovce skóre otočila a zápas dovedla do vítězného konce.

L. Fruhvirtová je v premiérovém finále na okruhu WTA!
Sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová (130.) dokázala na turnaji WTA v indickém Čennaí dosáhnout na největší úspěch své dosavadní kariéry! V sobotním semifinále zdolala o osm let starší Argentinku Nadiu Podoroskou (298.) po takřka třech hodinách boje 5:7, 6:2, 6:4 a postoupila do svého prvního finále na nejvyšším okruhu.

Česká tenistka přitom v rozhodující sadě prohrávala už 2:4, pak se ale nadechla k obratu, získala čtyři hry v řadě a duel zakončila v desátém gemu na returnu, když proměnila svůj čtvrtý mečbol.

Vítězstvím si Fruhvirtová rovněž zajistila premiérový posun do první stovky světa. V aktuálním živém pořadí žebříčku WTA se po postupu do finále posunula na 97. místo a už neexistuje možnost, že by v pondělí z elitní stovky vypadla.

V souboji o titul se utká s Magdou Linetteovou (67.).

Více se utkání věnujeme zde.

B. Fruhvirtová je v pátém finále v řadě!
Zcela nezastavitelná zůstává v posledních týdnech a měsících Brenda Fruhvirtová (192.), která v italské Santa Margheritě vybojovala postup do pátého finále v řadě! Na tamním turnaji ITF dokázala otočit semifinálový souboj s Řekyni Sapfo Sakellaridiovou (338.), kterou porazila 4:6, 7:5, 6:0 a připsala si 24. vítězství na okruhu za sebou.

Malečková úspěšně zahájila kvalifikaci v Budapešti
Jesika Malečková (221.) se vypravila do Budapešti, kde v sobotu absolvovala první kolo kvalifikace na turnaji WTA 125K. Původně měla hrát proti favorizované Rumunce Irině Beguové, nakonec ale nastoupila proti náhradnici Angelině Gabujevové (759.) z Ruska a v utkání dokázala potvrdit nečekanou roli favoritky. Rusku porazila za necelou hodinu a půl po setech 6:3, 7:5.

Rosol je po 17 měsících v challengerovém finále
Lukáš Rosol (305.) se v tureckém Istanbulu probojoval po sedmnácti měsících do challengerového finále. V sobotním duelu zdolal za 65 minut bez ztráty podání domácího držitele divoké karty Koraye Kirciho (971.) 6:3 a 6:4. Sedmatřicetiletý Čech, jenž na akci dosud neztratil ani set, získal po vlastním prvním servisu všech 24 výměn. O jubilejní desátý titul z turnajů této úrovně si rodák z Brna zahraje v neděli proti nasazené dvojce Raduovi Albotovi (108.) z Moldavska.

Ševčíková vybojovala první profesionální titul
Čtyřiadvacetiletá Linda Ševčíková se na turnaji v Casablance probojovala ke svému prvnímu profesionálnímu titulu v kariéře. Ve finále čtyřhry spolu s Rumunkou Ilincou Amarielovou porazily Italky Matilde Marianiovou a Lindu Salviovou 4:6, 6:2, 10:5.

Baráž Davisova poháru

Izrael – Česko 1:3 (Shlomo Group Arena, Tel Aviv, tvrdý povrch – hala)
Cukierman, Erlich – LEHEČKA, MACHÁČ 6:4, 6:3
Edan Lešem (450.) – JIŘÍ LEHEČKA (63.) 6:4, 0:6, 5:7
Daniel Cukierman (444.) – TOMÁŠ MACHÁČ (109.) zrušeno

Barážovému utkání se více věnujeme zde.

ATP/WTA

Zavarovalnica Sava Portorož (ženy, SLO, 251 750 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (82.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 55.) 6:2, 3:6, 7:6(5)

Semifinále dvouhry
Anna-Lena Friedsamová (GER, 213.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (82.) 1:6, 5:7

Semifinále čtyřhry
Dartová (GBR), Panovová – Kosťuková (UKR), MARTINCOVÁ 6:4, 2:6, 6:10

Chennai Open, Čennaí (ženy, IND, 251 750 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Nadia Podoroská (ARG, 298.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (130.) 7:5, 2:6, 4:6

San Diego Open (muži, USA, 612 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
MAREK GENGEL (388.) – Sebastian Fanselow (GER, 281.) 6:2, 3:6, 6:0

Budapest Open 125 (ženy, HUN, 115 000 USD, antuka)
1. kolo kvalifikace
Angelina Gabujevová (759.) – JESIKA MALEČKOVÁ (221.) 3:6, 5:7

Challengery

Pekao Szczecin Open, Štětín (muži, POL, 134 920 EUR, antuka)
Finále čtyřhry
Brown (JAM), Vavassori (ITA) – JEBAVÝ, PAVLÁSEK 6:4, 5:7, 10:8

Istanbul Challenger TED Open (muži, TUR, 53 120 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
LUKÁŠ ROSOL (305.) – Koray Kirci (TUR, 971.) 6:3, 6:4

ITF World Tennis Tour

Jablonec nad Nisou Open (ženy, CZE, 25 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Danilinová (KAZ), Strachovová (UKR) – Papadakisová (GER), SISKOVÁ 7:5, 6:1

Více se turnaji věnujeme v samostatném článku.

Fortevillage ITF Trophy, Santa Margherita di Pula (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Sapfo Sakellaridiová (GRE, 338.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (192.) 6:4, 5:7, 0:6

Morocco Tennis Tour, Casablanca (ženy, MAR, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Amarielová (ROU), ŠEVČÍKOVÁ – Marianiová, Salviová (ITA) 4:6, 6:2, 10:5