2:0? Naprostá spokojenost! Macháč se popasoval i s tréninkovým výpadkem

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Český tým po úvodním hracím dni barážového klání Davis Cupu vede nad Izraelem 2:0. Na první výhru Jiřího Lehečky dokázal navázat Tomáš Macháč, který si poradil v Tel Avivu s Edanem Lešemem 6:4, 7:5. Se svým výkonem ve Shlomo Group Aréně mohl být po utkání spokojen, přestože přiznal, že na kurtu se necítil příliš komfortně.

Jednadvacetiletý Macháč dorazil do Tel Avivu s velmi dobrými výsledky v zádech. Po titulu na polském challengeru v Grodzisku Mazowieckém se prokousal kvalifikací US Open a následně na challengeru v Cassisu dokráčel do semifinále.

Nebylo divu, že v utkání proti Lešemovi měl být tím, kdo bude tahat za delší konec provazu. To na kurtu také potvrdil, neztratil ani jednou podání, odvrátil ve druhé sadě i dva setboly soupeře a popasoval se nejen s Lešemem, ale i s izraelskými fanoušky v aréně.

Macháčovi se povedlo v pátečním klání navázat na své loňské daviscupové výhry nad Richardem Gasquetem a Danielem Evansem. Poprvé si však užil roli favorita, která přitom může někoho svazovat. Popasoval se s tím ovšem na výbornou.

„Pro mě i pro Jirku to bylo zase něco jiného. Je to určitě náročné, když se od nás očekávají dva body. Myslím, že jsme se s tím poprali dobře, a jsem rád, že jsme to výsledkově zvládli takhle v pohodě,“ ulevilo se Macháčovi.

Ten se přitom na kurtu necítil příliš komfortně, na což poukázal i na on-line tiskové konferenci po utkání. „Nehrálo se mi úplně dobře. Měl jsem tady problémy s ramenem, a proto jsem toho tolik neodehrál,“ svěřil se Macháč. „Dnes už jsem se ale cítil moc dobře, ruka mě neomezovala, což bylo vidět i v zápase. Těšilo mě, že jsem byl stoprocentní.“

Podle Macháče nebyla problémem ani bouřlivá atmosféra, kterou si naopak užíval. „Diváci byli super a féroví, přestože fandili proti nám. A když jsem zahrál dobrý míč, taky mi zatleskali,“ podotkl český tenista. „Jsme rádi, že jsme oba zápasy vyhráli 2:0 na sety. Po dnešku panuje stoprocentní spokojenost.“

S jeho slovy souhlasil i kapitán Jaroslav Navrátil: „Určitě jsme velmi spokojení, že jsme vyhráli dvakrát 2:0. Veřejnost i všichni sportovní fandové s tím počítali, ale jak jsme viděli, zápasy úplně lehké nebyly,“ upozornil lodivod českého týmu.

Kapitána nyní čeká rozhodování, koho nasadit do sobotní čtyřhry, kterou program druhého dne odstartuje. „Momentálně nevím, kdo bude hrát. Určitě budu zvažovat obměnu původní nominace,“ řekl s tím, že momentálně jsou pro debl zapsaní Zdeněk Kolář a Dalibor Svrčina. „S kluky se pobavíme o tom, jak se cítí a jak to vidí. Pro mě je důležité, abychom už ve čtyřhře udělali třetí bod,“ dodal.